Page 93 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 93
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü BİYOLOJİ 9 45
2.ÜNİTE > Hücre Kazanım 9.2.1.3. Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney yapar.
Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi Alan Becerileri: Deney Düzeneği Kurma ve Yapma Becerisi, Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama
ve Sonuç Çıkarma Becerisi
Etkinlik İsmi SU ALIŞ VERİŞİ 40 dk
Amaçları Hücre zarında su geçişini açıklayabilme Grup
Yönerge Aşağıda su geçişinin gözlemlenmesi amacıyla bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Deneyi uygulama
basamakları doğrultusunda hazırlayınız. Deney sonucuna göre soruları cevaplayınız.
Deney Malzemeleri
• 3 adet 250 ml’lik beher
• 2 adet orta büyüklükte patates
• Sofra tuzu
• Hassas dijital tartı
• Saf su
• Etiket
• Spatula, kaşık veya karıştırıcı
Deneyin Yapılışı:
Üç ayrı behere 200 ml saf su koyunuz. B kabına 5 gr, C kabına 10 gr sofra tuzu ilave ediniz. A kabına
tuz ilave etmeyiniz.
A B C
200 ml 200 ml 200 ml
1. Patateslerden hemen hemen eşit büyüklükte, küp şeklinde üç parça kesiniz. Kesilen patateslerin
ilk ağırlıklarını hassas terazide tartarak tabloya not ediniz.
2. Kesilmiş patates parçalarını hazırladığınız A, B ve C beherlerine ayrı ayrı koyunuz. 5 dk sonra
patatesleri dikkatlice kurutma kağıdının üzerine alınız. Üzerlerinde su kalmayacak şekilde tartı-
nız. Tartım değerlerini aşağıdaki tabloya not ediniz. Bu işlemi her beş dakikada bir tekrar ediniz.
5 dk 10 dk 15 dk 20 dk 25 dk
İlk
Patatesler sonraki sonraki sonraki sonraki sonraki
tartım
tartım tartım tartım tartım tartım
A Kabında
B Kabında
C Kabında
91