Page 93 - Biyoloji 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 93

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                            BİYOLOJİ 9      45

             2.ÜNİTE > Hücre  Kazanım 9.2.1.3. Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney yapar.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi  Alan Becerileri: Deney Düzeneği Kurma ve Yapma Becerisi, Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama
                                          ve Sonuç Çıkarma Becerisi

             Etkinlik İsmi                         SU ALIŞ VERİŞİ                               40 dk
             Amaçları   Hücre zarında su geçişini açıklayabilme                                 Grup

              Yönerge   Aşağıda su geçişinin gözlemlenmesi amacıyla bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Deneyi uygulama
                     basamakları doğrultusunda hazırlayınız. Deney sonucuna göre soruları cevaplayınız.

                Deney Malzemeleri
                •  3 adet 250 ml’lik beher
                •  2 adet orta büyüklükte patates
                •  Sofra tuzu
                •  Hassas dijital tartı
                •  Saf su
                •  Etiket
                •  Spatula, kaşık veya karıştırıcı
                Deneyin Yapılışı:
                Üç ayrı behere 200 ml saf su koyunuz. B kabına 5 gr, C kabına 10 gr sofra tuzu ilave ediniz. A kabına
                tuz ilave etmeyiniz.
                               A                         B                          C






                                        200 ml                    200 ml                    200 ml








                1. Patateslerden hemen hemen eşit büyüklükte, küp şeklinde üç parça kesiniz. Kesilen patateslerin
                   ilk ağırlıklarını hassas terazide tartarak tabloya not ediniz.
                2. Kesilmiş patates parçalarını hazırladığınız A, B ve C beherlerine ayrı ayrı koyunuz. 5 dk sonra
                   patatesleri dikkatlice kurutma kağıdının üzerine alınız. Üzerlerinde su kalmayacak şekilde tartı-
                   nız. Tartım değerlerini aşağıdaki tabloya not ediniz. Bu işlemi her beş dakikada bir tekrar ediniz.



                                                   5 dk       10 dk      15 dk      20 dk      25 dk
                                         İlk
                      Patatesler                  sonraki    sonraki    sonraki    sonraki    sonraki
                                       tartım
                                                  tartım     tartım     tartım     tartım     tartım

                 A Kabında


                 B Kabında


                 C Kabında






                                                                                                    91
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98