Page 76 - Matematik 9 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 76

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                       MATEMATİK 9          59

             Kümelerde İşlemler  Kazanım: 9.2.2.1. Kümelerde birleşim, kesişim, fark ve tümleme işlemleri yardımıyla problemler çözer.
             Alan Becerileri: İletişim  Genel Beceriler: Eleştirel düşünme
             Etkinlik İsmi                        YEMEK MENÜSÜ                                 20 dk.
             Amacı      Kümelerde işlem yapabilme.                                             Bireysel

            Bir şirkette çalışanların haftalık yemek menüsü kalori miktarlarıyla birlikte aşağıda tablo hâlinde verilmiştir.
                             Pazartesi          Salı         Çarşamba        Perşembe        Cuma

                           Tarhana çorba   Mercimek çorba   Mantar çorba   Ezogelin çorba   Sebze çorba
                Çorba
                             (100 kcal)      (162 kcal)       (210 kcal)     (183 kcal)     (110 kcal)
                            Adana kebap        Köfte        Izgara tavuk    Tepsi kebabı     Nohut
              Ana Yemek
                             (407 kcal)      (453 kcal)       (290 kcal)     (414 kcal)     (350 kcal)
               Yardımcı     Pirinç pilavı     Barbunya         Börek           Salata      Pirinç pilavı
                Yemek        (326 kcal)      (317 kcal)       (420 kcal)     (80 kcal)      (326 kcal)
                             Kazandibi      Kabak tatlısı      Sütlaç        Yaş pasta       Baklava
                 Tatlı
                             (120 kcal)      (320 kcal)       (110 kcal)     (362 kcal)     (296 kcal)

            Tabloda verilen günlerin yemeklerinin oluşturduğu küme E,
            pazartesi gününün yemeklerinin kümesi A,
            tatlı çeşitlerinin kümesi B,
            kalorisi 200 den fazla olan yiyeceklerin kümesi C ve
            çorba çeşitleri kümesi D şeklinde tanımlanıyor.

            Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

             1.  Aşağıda verilen kümelerde boş bırakılan yerlere uygun yemekleri yazınız.

                A +  B = " .........................................................................................................................................................,


                BC=  = " ..........................................................................................................................................................,


                  l
                A +  D = "  .......................................................................................................................................................,

                ^ A ,  C = " ....................................................................................................................................................,
                       l h





             2.  A, B, C, D ve E kümelerinde birleşim, kesişim ve fark işlemlerini kullanarak

                F = "Sütlaç,  kümesine eşit bir küme yazınız (Birden fazla cevap bulabilirsiniz.).


















                                                                                                    75
            Hazırlayan: Yeliz ÖNDER DEMİR
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81