Page 88 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 88
1. ÜNİTE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARI
13. Kan dolaşım sisteminde atardamar, toplardamar ve kılcaldamar olmak üzere üç çeşit damar bulunur.
Bu damarları aşağıda verilen özelliklere uygun biçimde sıralayınız. Bu sıralamanın nedenini
açıklayınız.
A) Kanın akış hızı
B) Toplam yüzey alanı
C) Kan basıncı
Ç) Birim damar çapı
14. Sebzelerden, ekmekten ve yenilen gıdaların çoğundan alınmasına rağmen yemeklere ilave tuz atıl-
ması tuzun fazla tüketilmesine neden olur. Besinlerin aşırı tuzlu tüketilmesi pekçok sağlık sorunla-
rına neden olabilir. Fazla tuz tüketmek böbrek fonksiyonlarını bozar. Yüksek tansiyona ve tansiyo-
na bağlı kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Fazla tuz kalbin en büyük düşmanıdır. Kalp krizini
tetikler, damarlarda tahribata neden olur.
Yukarıda verilen bilgilerden yararlanarak aşırı tuzlu yiyeceklerle beslenen bir insanda gerçek-
leşen aşağıdaki olayları oluşum sırasına göre sıralayınız.
I. Kanın ozmotik basıncı artar.
II. Kan hacmi artar.
III. Kan basıncı artar.
IV. Tuz ince bağırsaktan kana geçer.
V. Kan, doku hücrelerinden su alır.
15. Bağışıklık sağlayan olaylardan bazıları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu olaydan hangilerinin
doğal bağışıklık hangilerinin kazanılmış bağışıklık olduğunu tabloda işaretleyiniz.
Bağışıklık Sağlayan Olay Doğal Bağışıklık Kazanılmış Bağışıklık
Gözyaşındaki lizozim enziminin
mikropları öldürmesi
Makrofajların hastalık etmenini
fagositozla yok etmesi
Virüslerin sebep olduğu hastalıkta
interferon salgılanması
Lenfositlerin mikroorganizmalara
karşı etkinlik göstermesi
192