Page 88 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 88

1. ÜNİTE                   ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARI



                13. Kan dolaşım sisteminde atardamar, toplardamar ve kılcaldamar olmak üzere üç çeşit damar bulunur.
                   Bu damarları  aşağıda verilen özelliklere uygun biçimde sıralayınız. Bu sıralamanın nedenini
                   açıklayınız.

                        A) Kanın akış hızı



                        B) Toplam yüzey alanı




                        C) Kan basıncı



                        Ç) Birim damar çapı




               14. Sebzelerden, ekmekten ve yenilen gıdaların çoğundan alınmasına rağmen yemeklere ilave tuz atıl-
                   ması tuzun fazla tüketilmesine neden olur. Besinlerin aşırı tuzlu tüketilmesi pekçok sağlık sorunla-
                   rına neden olabilir. Fazla tuz tüketmek böbrek fonksiyonlarını bozar. Yüksek tansiyona ve tansiyo-
                   na bağlı kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Fazla tuz kalbin en büyük düşmanıdır. Kalp krizini
                   tetikler, damarlarda tahribata neden olur.

                   Yukarıda verilen bilgilerden yararlanarak aşırı tuzlu yiyeceklerle beslenen bir insanda gerçek-
                   leşen aşağıdaki olayları oluşum sırasına göre sıralayınız.

                      I.    Kanın ozmotik basıncı artar.
                      II.  Kan hacmi artar.
                      III. Kan basıncı artar.
                      IV. Tuz ince bağırsaktan kana geçer.
                      V.   Kan, doku hücrelerinden su alır.



               15. Bağışıklık sağlayan olaylardan bazıları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu olaydan hangilerinin
                   doğal bağışıklık hangilerinin kazanılmış bağışıklık olduğunu tabloda işaretleyiniz.


                        Bağışıklık Sağlayan Olay           Doğal Bağışıklık          Kazanılmış Bağışıklık
                     Gözyaşındaki lizozim enziminin
                          mikropları öldürmesi
                      Makrofajların hastalık etmenini
                          fagositozla yok etmesi
                     Virüslerin sebep olduğu hastalıkta
                          interferon salgılanması
                     Lenfositlerin mikroorganizmalara
                         karşı etkinlik göstermesi

                     192
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93