Page 89 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 89

1. ÜNİTE                     ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARI



            16. Vücuttaki su dengesi, susama ihtiyacının oluşması sonucu su içilmesiyle ve idrarla su atılmasıyla sağ-
                lanır. Ortam sıcaklığı düşük olduğunda vücudun su ihtiyacı azalır. Günlük 1-1,5 litre su içilmesi vücut
                için yeterli olabilir. Ortam sıcaklığı yüksek olduğunda terlemeyle oluşacak su kaybını karşılamak için
                günlük su içimi 2-2,5 litreye çıkabilir. Vücuda alınan fazla su, boşaltım sistemiyle dışarı atılır. Vücuttaki
                su miktarı azaldığında idrar miktarı da azalır ve böylece vücuttan daha az su atılır. Bir birey susadığında
                vücudun suya ihtiyacı olduğu bilgisi beyne ulaşır ve o kişi su içmek ister. Vücudun su ihtiyacı ne kadarsa
                o kadar su içilmelidir. Günde kaybedilen su miktarı kadar su alınması gerekir. Çok az su içen insanla-
                rın idrarı koyu olabilir. Çünkü vücut susuz kaldığında sinir sistemi tarafından uyarılan endokrinden
                salgılanan bir hormon, idrar oluşumu sırasında suyun büyük ölçüde geri emilmesini ve suyun vücutta
                kalmasını sağlar. Bu durumda idrar koyu renklidir. İdrarın koyu renkte olması, vücudun su ihtiyacının
                olduğunu gösterir. Sağlıklı bir insan günde 1-1,5 litre idrar oluşturur. Özellikle ortam sıcaklığı yüksek
                olduğunda terleme nedeniyle günlük su ihtiyacı 2-2,5 litreye çıkar. Susuz kalmak böbrekler için çok
                tehlikelidir.
                Aşağıdaki soruları yukarıdaki metne göre yanıtlayınız.

               A) Vücut bulunduğu ortama göre su dengesini nasıl sağlar?



               B) Vücuttaki su dengesinin korunmasında hangi sistemler görevlidir?


               C) Vücutta su dengesinin sağlanması niçin önemlidir?







            17. Tütün mamülleri kullananlarda kanda hemoglobin değeri yüksek çıkar. Çünkü tütün dumanında karbon-
                monoksit (CO) bulunur. Karbonmonoksit hemoglobine bağlanarak ondan ayrılmaz ve onu işlevsiz bırakır.
                Bu durumda dokulara yeterince oksijen gitmez. Böbreklerden eritropoietin salgılanır. Eritropoietin hor-
                monu sayesinde kemik iliği uyarılarak daha fazla hemoglobin ve alyuvar üretilir.


                Aşağıdaki soruları parçaya göre yanıtlayınız.

                A) Tütün mamülleri kullananlarda dokulara yeterince oksijen neden ulaşmaz?



                B) Tütün mamülleri kullananlarda eritropoietin niçin daha fazla salgılanır?




                C) Tütün mamülleri kullananlarda eritropoietin yeterince salgılanamazsa ne gibi sonuçlar ortaya
                   çıkabilir?


            18. Böbreklerin organizmadaki en önemli işlevlerinden biri de kanı süzmektir. Sağlıklı bir insanda
                günde ortalama 180 litre kan süzülmesine rağmen sadece 1,5 litre idrar oluşmasının temel nedeni
                nedir? Açıklayınız.





                                                                                                 193
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94