Page 20 - Biyoloji 11 | Çalışma Defteri 3
P. 20
CEVAP ANAHTARI
EŞLEŞTİRME BOŞLUK DOLDURMA ÇOKTAN SEÇMELİ
1- D 1- Amilaz 1- B
2- C 2- Karaciğer 2- A
3- HCl
3- E 3- C
4- Gastrin
4- A 4- E
5- Şilomikron
5- Ç 5- A
6- Glikojen
6- B 7- Kimus 6- C
8- Apandis 7- B
9- Wirsung 8- D
10- Periton
AÇIK UÇLU
1. Asitli ve gazlı içecekler yüksek oranda fruktozlu mısır şurubu içerdiğinden diyabetli bireylerde kan
şekerini hızla yükseltir. Bu durum insülin hormonu salınımını hızlandırır.
2. Yoğun asit içermeleri sebebiyle dişlerde çürümeye ve çene kemiklerinde mineralleşme bozukluklarına
sebep olabilmektedir. Ayrıca, kalsiyum mineralinin vücutta emilimini azalttığı için kemik gelişimi geri
kalabilir. Bu da, boy uzamasını etkilemenin yanı sıra osteoporoz gibi çeşitli kemik rahatsızlıklarına neden
olabilecek bir durumdur.
3. Kafein belli bir oranın üstünde alındığında vücutta bağımlılık oluşturabilir. Böyle bir durumda asitli
içecekleri daha fazla tüketme ihtiyacı duyarız.
Kafein aynı zamanda dolaşım sistemi üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Kalp atış hızını ve kan basıncını
yükselterek kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırır.
4. Bisfenol A, bir endokrin engelleyicidir. Hormonların normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde sıkıntılar
ortaya çıkabilir.
Meme kanseri riski oluşturma, adet düzensizliği, kanser oluşumunu tetikleyebilme ve böbrek taşı oluşumuna
zemin hazırlama gibi yan etkileri görülebilir.
5. Sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için hastalıklardan korunmamız önemlidir. Bunun için de, öncelikle
bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerekir. Bu amaçla; vücuda zarar veren hazır gıda ve içecekler yerine,
vücut için sağlıklı ve taze besinler tüketmemiz önem kazanmaktadır.
ORTAÖĞRETİM 20 BİYOLOJİ-11
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ