Page 8 - Coğrafya 11 | Çalışma Defteri - 4
P. 8

Çoktan Seçmeli



        Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

        1.  Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, mid-  3.  Aşağıdaki haritada  bal üretiminin illere göre dağılış
           ye, ıstakoz, sünger gibi su ürünleri ile bu denizlerde   verilmiştir.
           hamsi, istavrit, kefal, çaça, lüfer, mezgit, palamut gibi
           100’den fazla balık çeşidi bulunmasına rağmen balıkçı-
           lık Türkiye'de yeterince gelişememiştir.

           Yukarıda anlatılan durumun ortaya çıkmasında;

             I. Balık ihracatının fazla olması
            II. Açık deniz balıkçılığının yapılmaması
            III. Balıkçılık ile uğraşan kişi sayısının sınırlandırılması
            IV. Beslenmede tüketilen su ürünleri oranının düşük
               olması                                             Buna göre bal üretimi ve arıcılık faaliyetlerinin
                                                                  Türkiye’nin pek çok ilinde özellikle de kıyı illerinde
           gibi faktörlerden hangileri daha etkili olmuştur?      yoğun olarak yapılması aşağıdakilerden hangisi ile

           A) I ve II              B) I ve III           C) II ve III   daha fazla ilişkilendirilebilir?
                     D) II ve IV             E) III ve IV         A)  Kıyılardaki tarım alanlarının genişliği

                                                                  B)  İç kesimlerdeki platoların yaygınlığı
                                                                  C)   Arıcılık ile uğraşan kişi sayısı
        2.  Aşağıdaki tabloda bazı yıllara göre Türkiye’deki top-
           lam iş gücü, tarımsal iş gücü ve tarımsal iş gücünün   D)  Bitki ve çiçek zenginliği
           toplam iş gücüne oranı gösterilmiştir.                 E)   Bal tüketimi

                      Toplam İş   Tarımsal İş
               Yıllar                        Oran (%)
                        Gücü        Gücü

                1955  12.205.000  9.446.000    77,3
                1980  18.522.000  11.104.000   59,9            4.  Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek
               2000 20.941.000    7.371.000    35,2               gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları olarak adlan-
                2019 28.080.000   5.097.000    18,2               dırılır. 1970'li yıllarda aile işletmeciliği şeklinde yapılan
                                                                  kümes  hayvancılığı,  bugün  modern  çiftliklerde  ticari
           Buna göre yalnızca tablodaki bilgilerden yaralana-     amaçla yapılmaktadır. Özellikle günümüzde büyük şe-
           rak aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşıla-    hirlerin etrafında modern kümes hayvancılığı tesisleri-
           bilir?                                                 nin yaygınlaştığını görmek mümkündür.
                                                                  Yukarıdaki durumun oluşmasının temel nedeni aşa-
           A)  Toplam iş gücündeki artışın temel nedeni yeni iş   ğıdakilerden hangisidir?
              kollarının ortaya çıkmasıdır.

           B)  1955 ile 1980 arasında tarımda makineleşme arttığı   A)  Büyük şehirlerde nüfusun fazla olması
              için tarımsal iş gücü de artmıştır.                 B)  Büyük şehirlerin kıyılarda daha fazla olması
           C)   1980‘den sonra tarımsal iş gücü ve tarımsal iş gücü-  C)   Kümes hayvancılığı faaliyetlerinin iklim koşulların-
              nün toplam iş gücü içindeki payı azalmıştır.           dan etkilenmesi
           D)  Tarımsal iş gücünün azalmasında en büyük etken     D)  Kümes hayvancılığı faaliyetlerinin yüksek teknolo-
              tarım alanlarının azalmasıdır.                         jiye gereksinim duyması

           E)   1955 ile 2019 yılları arasında tarımsal iş gücü üç kat-  E)   Kümes hayvancılığı ile uğraşan ailelerin genellikle
              tan fazla azalmıştır.                                  büyük şehirlerde yaşaması




 v                                          ORTAÖĞRETİM
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ     8 COĞRAFYA-11
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13