Page 9 - Coğrafya 11 | Çalışma Defteri - 4
P. 9
Çoktan Seçmeli
5. I. Koyun yetiştiriciliği 7. İnsanoğlunun refah seviyesinin artırılması için mev-
II. Ahır hayvancılığı cut kaynakların tamamından etkin ve verimli olarak
III. Buğday tarımı faydalanmak kaçınılmaz bir gerçektir. Bunu gerçek-
IV. Seracılık leştirirken mevcut ekosistemi korumak sürdürülebilir
ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir çevre açısından
Yukarıdaki tarımsal faaliyetlerden hangilerinde do-
ğal koşulların etkisi diğerlerine göre daha azdır? zorunludur. Bu nedenle hayvancılık ve ormancılık fa-
aliyetlerinde ekosistemi koruma fikri ön planda olma-
A) I ve II B) I ve III C) II ve III lıdır.
D) II ve IV E) III ve IV Aşağıdakilerden hangisi bu fikri destekleyen bir uy-
gulama değildir?
A) Kâğıt üretimi için endüstriyel ormancılık yapılması
B) Kıl keçisi yetiştirmek için orman alanlarının kulla-
6. I. Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu ürünlerin nılması
başında gelmektedir. Yetişme şartları, Karadeniz C) Büyük şehirler çevresinden modern tavuk çiftlikle-
ikliminin özelliklerine uyum sağlamıştır. Başta rinin kurulması
Ordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Samsun ve Trabzon
olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan birçok ilde ye- D) Yer şekillerinin engebeli olduğu alanlarda arıcığın
tiştirilmektedir. yaygın olması
E) Artan nüfusun ihtiyacının karşılanması için ahır ve
II. Türkiye'de yağlı tohumlu bitkiler içerisinde ekim besi hayvancılığının yaygınlaştırılması
alanı ve üretimi bakımından birinci sırayı almak-
ta ve bitkisel yağ tüketiminin yaklaşık %50’sini
karşılar. Hemen hemen her bölgede tarımı yapılır.
Özellikle Tekirdağ, Konya, Edirne ve Kırklareli'nde
yaygın şekilde yetiştirilir.
III. Akdeniz ikliminde yetişebilen en önemli tarım
ürünlerinden biridir. Ana yurdu Doğu Akdeniz kıyı-
ları olan bu ürün, hem sofralık hem de yağlık ola-
rak üretilmektedir. Manisa, Aydın, Bursa, Balıkesir,
İzmir, Hatay, Gaziantep ve Mersin üretiminde ön 8. Türkiye’nin neredeyse her bölümünde üretimi yapıl-
plana çıkan illerdir. maktadır. Gerek çok büyük üretici kitlesini ilgilen-
dirmesi, gerekse insanların temel gıdası olan ürünle-
Özellikleri verilen ürünler aşağıdakilerden hangisin- rin hammaddesini oluşturması bakımından oldukça
de doğru olarak verilmiştir? önemlidir. Üretimi büyük ölçüde karasal iklim koşulla-
I II III rında yapıldığı için bazı yıllarda verimde düşüşler ya-
şanabilmektedir.
A) Fındık Ayçiçeği Narenciye
B) Çay Soya fasulyesi Narenciye Özellikleri verilen tarım ürünü aşağıdakilerden han-
gisidir?
C) Kivi Susam Yer fıstığı
D) Çay Soya fasulyesi Zeytin A) Çay B) Buğday C) İncir
E) Fındık Ayçiçeği Zeytin D) Pamuk E) Zeytin
v ORTAÖĞRETİM
MATEMATİK-11
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 9 COĞRAFYA-11