Page 11 - Kimya 10 | Çalışma Defteri-5
P. 11
Çoktan Seçmeli
6. Karışımlar, karışımı oluşturan bileşenlerin özellikleri- 8. X katısı Y sıvısına ekleniyor ve heterojen bir karışım
nin farkından yararlanılarak ayrılır. elde ediliyor.
Buna göre aşağıdaki karışımlar, bileşenlerine ayrılırken Buna göre X- Y karışımını ayırmak için aşağıda veri-
kullanılan özellik açısından gruplandırılsa hangi len ayırma tekniklerinden hangisi kullanılmalıdır?
seçenekteki bu grubun dışında kalır?
A) Mıknatısla ayırma
A) İlaç ve parfüm ham maddelerinin eldesi B) Ayırma hunisi ile ayırma
B) Şeker pancarından şeker üretimi C) Süzme
C) Ham petrolün rafinerizasyonu D Basit damıtma
D) Aspirinin ham maddesi olan salisilik asidin eldesi E) Eleme
E) Zeytinden, ayçiçeğinden ve kabak çekirdeğinden
yağ eldesi
9. MgCl (suda) + Na CO (suda)→ MgCO (k) + NaCl(suda)
2 2 3 3
tepkimesi sonucu elde edilen MgCO çökeleğini elde
3
etmek için,
I. Buharlaştırma
II. Kristallendirme
III. Süzme
yöntemlerinden hangileri uygulanmalıdır?
A) Yalnız I
7. Karışımlar fiziksel özelliklerindeki farklılıklardan ya- B) Yalnız II
rarlanılarak bileşenlerine ayrıştırılır. C) Yalnız III
D) I ve II
Buna göre, E) II ve III
I. Demir tozu- saman
II. Tuz-su
III. Demir tozu- kalay tozu 10. Ayırma hunisi ile ayırma, karışımları ayırma yöntemle-
rinden biridir.
karışımlarını ayırma işleminde faydalanılan özellik-
ler hangi seçenekte doğru verilmiştir? Karışımı oluşturan bileşenlerin ayırma hunisi ile
I II III ayrılabilmesi için,
Yoğunluk Kaynama Tanecik
A)
farkı noktası farkı boyutu farkı I. Sıvı- sıvı karışımı olması
Mıknatısla Yoğunluk Tanecik II. Yoğunluklarının birbirinden farklı olması
B)
ayırma farkı boyutu farkı III. Heterojen karışım oluşturması
Tanecik
C) boyutu Mıknatısla Kaynama özelliklerinden hangilerine sahip olması gerekir?
noktası farkı
ayırma
farkı A) Yalnız II
Yoğunluk Kaynama Mıknatısla
D) B) I ve II
farkı noktası farkı ayırma C) I ve III
Kaynama
E) noktası Mıknatısla Yoğunluk D) II ve III
farkı
ayırma
farkı E) I, II ve III
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 11 KİMYA-10
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ