Page 3 - Kimya | Çalışma Defteri 6
P. 3
Hatırlıyor muyum?
Aşağıdaki bilgileri hatırlayıp hatırlamadığınızı ilgili bölüme işaretleyiniz. Puan durumunuza göre aşağı-
daki karekodları okutarak konu eksiklerinizi tamamlayınız.
Gazetelerde veya televizyon programlarında mantar zehirlenmesi haberlerini
okumuş ya da görmüşsünüzdür. Gıda maddeleri yapılarında birçok kimyasal Hatırlıyorum
madde bulundurur. Bu kimyasal maddeler asit veya baz olabilir. Bazı meyvelere 2 Puan
1 ekşi tadı yapılarında bulunan asitler verir. Örneğin elmaya ekşi tat veren içerdi- Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
ği malik asittir. Bazı üzümlerde tartarik asit, zeytinyağında oleik asit, ekşimiş Hatırlamıyorum
sütte laktik asit bulunur. Sirkenin yapısında asetik asit, limonun yapısında ise 0 Puan
sitrik asit bulunur.
Hatırlıyorum
Gıda maddelerinde bulunan asitlerin birçoğu zayıf asit olduğu için insan sağlığına, 2 Puan
2 mide rahatsızlığı olanlar hariç, zarar vermez. Limon suyunun mermeri Kısmen Hatırlıyorum
aşındırdığına, sirkenin kireç lekelerini çıkardığına şahit olmuşsunuzdur.
1 Puan
Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Hatırlamıyorum
0 Puan
Hardal ve acı biber gibi bazı gıda maddelerinin tadı acıdır. Bu gıda maddelerine
Hatırlıyorum
acı tadı veren yapılarında bulunan bazlardır. Bazlar sadece gıda maddelerinin 2 Puan
3 yapısında değil, günlük hayatta kullandığımız kireç, sabun, deterjan, çamaşır Kısmen Hatırlıyorum
sodası gibi maddelerin yapısında da bulunmaktadır. Bu maddeler ciltle temas
1 Puan
ettiğinde ciltte kayganlık hissi oluşturur. Bunun nedeni bu maddelerin yapısında Hatırlamıyorum
bulunan bazların ciltteki yağ asitleri ile tepkimeye girerek sabun oluşturmasıdır. 0 Puan
Suda çözündüğünde suyun yapısında bulunan H⁺ iyonunun sayısının artmasına
neden olan maddelere asit adı verilir.
Asitler;
• Genelde tatları ekşidir. Hatırlıyorum
• Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözeltileri elektrik 2 Puan
akımını iletir.
4 • Mavi turnusol kâğıdının rengini kırmızıya çevirir. Kısmen Hatırlıyorum
• Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz oluşturur. 1 Puan
• Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Ciltle temas ettiklerinde yakıcı etki gösterir. Hatırlamıyorum
0 Puan
• Asitler karbonatlı bileşiklere etki ederek CO₂ gazı açığa çıkarır.
• Asitler bazı metallerle (Mg, Fe, Zn gibi) tepkimeye girerek hidrojen gazı
çıkmasına neden olur. Bu nedenle asitler metallerin çoğu için aşındırıcı
özelliğe sahiptirler.
Suda çözündüğünde suyun yapısında bulunan OH- iyonunun sayısının artmasına
neden olan maddelere baz adı verilir.
Bazlar;
• Genelde tatları acıdır. Hatırlıyorum
2 Puan
• Ciltte kayganlık hissi oluşturur.
5 • Genellikle suda iyonlarına ayrışarak çözündükleri için sulu çözeltileri elektrik Kısmen Hatırlıyorum
1 Puan
akımını iletir.
• Kırmızı turnusol kâğıdının rengini maviye çevirir. Hatırlamıyorum
0 Puan
• Bazlar asitler ile reaksiyona girerek nötralleşme tepkimesi verir.
• Bazlar amfoter metallerle (çinko, krom, alüminyum gibi) reaksiyona girerek
hidrojen gazı çıkmasına neden olur.
MATEMATİK-11
ORTAÖĞRETİM 3 KİMYA-10
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ