Page 31 - Kimya 9 | Çalışma Defteri -7
P. 31

CEVAP ANAHTARI




                                                    BECERİ TEMELLİ

            1.
             VİSKOZİTE

            Yönerge 1:
            A.  Viskozite değeri düşük olan sıvıların akıcılığı fazladır. Viskozite değeri en küçük olan dietil eterin akıcılığı en fazladır.
            B.   Moleküller arası etkileşim kuvveti arttıkça akışkanlık azalır, viskozite değeri artar. Viskozite değeri ile moleküller
               arası etkileşim kuvveti doğru orantılıdır. Bu sebeple viskozite değeri en büyük olan gliserinin moleküller arası
               etkileşim kuvveti en büyüktür.

            C.   Viskosite değeri düşük olan maddeler daha fazla sıçrama yapar.
               Viskozite değeri en küçük olan dietil eter en fazla sıçramayı yapar.


            2. Yönerge:
            A.  Gliserindeki –OH sayısı glikoldekinden daha fazladır. Gliserinin –OH sayısının fazla olması moleküller arasında
               hidrojen bağ sayısını arttırır. Moleküller arası etkileşim kuvveti ile viskozite doğru orantılı olarak değişir. Bu
               nedenle moleküller arası etkileşim kuvvetleri daha büyük olan gliserinin viskozite değeri glikolün viskozite
               değerinden büyüktür.
            B.  Demir bilyenin dibe ulaşma süresi sıvının viskozitesi ile doğru orantılıdır. Yani viskozitesi yüksek olan sıvılarda
               demir bilyenin dibe ulaşma süresi artar. Sıvıların viskozite değerleri
               cıva > su > benzen > karbon tetraklorür şeklindedir. Demir bilyelerin dibe ulaşma süreleri
               cıva > su > benzen > karbon tetraklorür şeklinde olur.


            3. Yönerge:
               Karbon tetraklorürün yoğınluğu sudan yüksek, viskozitesi düşüktür.
               Cıvanın yoğunluğu ve viskozitesi sudan yüksektir. Bu belirsizlik cıva– etanol, karbon tetraklorür–etanol arasında
               da vardır. Karşılaştırılmalarda görüldüğü gibi yoğunluk ve viskozite değerlerinde belirsizlik bulunur. Bu nedenle
               yoğunluk ile viskozite değerleri arasında ilişki kurulamaz.

            2.
            BUHARLAŞTIM, YOĞUŞTUM, DENGEMI BULDUM
            1. Yönerge:
            A.  Zemindeki su damlacıklarının buharlaşması sonucu serinlik hissederiz. Suyun buharlaşması endotermik bir
               reaksiyondur.
               Başka bir deyişle su damlaları buharlaşırken bulundukları ortamın ısısını alarak ortamın serinlemesine neden olurlar.
            B.  Yağmurdan önceki hissedilen sıcaklığın sebebi, havadaki su buharının yoğuşarak yağmur damlasına dönüşmesi
               sırasında içerisindeki ısıyı dışarıya vermesidir. Yoğuşma ekzotermik bir olaydır.
            C.   Sıvının yüzeyinde oluşan buhar basıncının dış basınca eşit olduğu sıcaklık noktasına kaynama noktası denir.
               Kaynama noktası dış basınca bağlıdır. Deniz seviyesinden yukarılara doğru çıkıldıkça atmosfer basıncı azalır.
               Suyun yüzeyine etki eden basıncı azaltarak suyun 20 °C’de kaynamasını veya suyun üzerindeki basıncı artırarak
               110 °C’de kaynamasını sağlayabiliriz.
            Ç.   Sınırlı değildir. Aseton, alkol, çamaşır suyu gibi maddeler de ağzı açık bırakıldığında buharlaşır.
            D.  Buharlaşma olayından;
               • Buhar türbinleri ve buharlı ısıtma sistemlerinde,
               • Meyvelerin sebzelerin kurutulmasında,
               • Gıdaların üretiminde ve sterilizasyonunda,
               • Buharlı temizlik makinelerinde,
            •   Evlerde havanın kurumasını önlemek için kullanılan buhar makinelerinde ve daha pek çok alanda
               yararlanılmaktadır.
            •   Günümüz öncesinde çeşitli trenler ve gemiler de buhar ile çalışmaktaydı.



                                                 MATEMATİK-11
                                            ORTAÖĞRETİM    31 KİMYA-9
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   26   27   28   29   30   31   32   33   34