Page 32 - Kimya 9 | Çalışma Defteri -7
P. 32
CEVAP ANAHTARI
BECERİ TEMELLİ
3.
SIVILARDA DENGE BUHAR BASINCI
1. Yönerge:
A. Buhar basıncı düşük olan sıvıların moleküller arası çekim kuvveti büyük olur.
Moleküller arası çekim kuvveti glikol > su > benzen şeklindedir.
B. Su, glikol ve benzenin 25 oC’de buhar basınçları ve uçuculukları farklıdır. Buhar basıncı en büyük olan benzen en çok
buharlaşır, glikol ise en az buharlaşır.
C. Buhar basıncı büyük olan sıvının kaynama noktası düşük olur.
Kaynama noktası büyüklükleri glikol > su > benzen
2. Yönerge:
A. Suya tuz atılınca sıvının buhar basıncı düşer, kaynama noktası yükselir. Yemeklere piştikten sonra tuz atılmalıdır. Kaynayan
yemeğe tuz atılırsa kaynama noktası artacağından kaynama bir süre durur. Bu durumda daha fazla tüp harcanır.
B. Düdüklü tencerede kapalı ortamda buharlaşan sıvı kabı terk etmediği için sıvı sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar. Su
100 oC’nin üstünde kaynadığından yemekler kısa sürede pişer.
4.
ÇIY, KIRAĞI, BAĞIL NEM VE HISSEDILEN SICAKLIK
1. Yönerge:
A. Çiy sıvı, kırağı katı (buz) olarak oluşur. Kırağı oluşabilmesi için hava sıcaklığının suyun donma noktasının altına inmesi
gerekir.
B. Çiy oluşumu kurak mevsimde toprağı nemlendirir, bitkilerin ve küçük canlıların su ihtiyacını karşılar. Canlıların hayatının
devam etmesini sağlar.
C. Kış mevsimi yaklaşırken kırağı oluşmaya başlar. Kırağı açık alanda yapılan sebze tarımını olumsuz etkiler. Kırağı oluşma-
dan hasat tamamlanmalıdır.
2. Yönerge:
A. a) Hava sıcaklığı 30 oC, bağıl nem %60 olduğunda hissedilen sıcaklık 33 oC’dir.
b) Hava sıcaklığı 30 oC, bağıl nem %90 olduğunda hissedilen sıcaklık 41 oC’dir.
B. Havadaki nem oranı arttıkça hissedilen sıcaklık artar.
ORTAÖĞRETİM 32 KİMYA-9
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ