Page 14 - Biyoloji 12 | Çalışma Defterleri -8
P. 14

Beceri Temelli



        Aşağıda “EN İYİSİNİ BULMAK” ile ilgili verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.



                                                   EN İYİSİNİ BULMAK


               Artan dünya nüfusuna besin bulabilmek için günümüzde tarım ve hayvancılığa önem verme ih-
               tiyacı ortaya çıkmıştır. Denizlerin ve akarsuların kirletilmesi, ekilip dikilebilecek alanların çeşit-
               li sebeplerle amaç dışı kullanımı ya da meraların tahrip edilmesi tarım ve hayvancılığı tehlikeye
               sokmaktadır. Bitkilerin ıslah çalışmalarının çok önce başladığı ve hayvanlarla ilgili yapay seçilim,
               melezleme çalışmalarının ise çok sonralara dayandığı bilinen bir gerçektir.

                Günümüzde genetik mühendisliği ve biyoteknolojik yöntemlerle bitkilerin genetik yapılarını de-
               ğiştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarla bitkilerin, bitki öldürücü kimyasallara ve zararlı
               böceklere karşı dirençli hâle getirilmesi sağlanmaktadır. Küresel iklim değişiklikleri gibi şartlar da
               göz önüne alınarak tuzlu, kurak vb. uygun olmayan şartlara uyum sağlayabilen canlılar elde edil-
               meye çalışılmaktadır. Hayvan ıslahında da bu doğrultuda melezleme çalışmaları devam etmekte-
               dir.

               Günümüzde ıslah çalışmalarında gıda güvenliği ve diğer gereksinimler de ön plana çıkmaktadır.
               Islah çalışmalarında kalite ve yüksek verimin yanında raf ömrünün uzunluğu, besin değerini ko-
               ruyabilmesi, tat, görüntü, ambalaj ve nakliyenin kolay olması gibi özelliklere önem verilmektedir.
               Ayrıca ilaç ve kozmetik sanayilerinde istenilen ürünün elde edilmesinde kullanılabilmesi de önem
               verilen özellikler arasındadır.




















































                                            ORTAÖĞRETİM    14 BİYOLOJİ-12
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19