Page 26 - Kimya 9 | Çalışma Defteri -8
P. 26

CEVAP ANAHTARI



                                                      BECERİ TEMELLİ

         1.  SUYUNUZU NASIL ALIRSINIZ?

         A)
            500 mL’de 35 mg varsa 1000 mL = 1 litrede 70 mg CaCO₃ çözünmüş hâlde bulunur. Bu miktar yumuşak suya karşılık
            gelmektedir.

            Yumuşak sular temizlikte daha iyi köpürme sağladığı için kullanılabilir.
         B)  Sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır.

         C)  Karşı görüşler olmakla birlikte sert suların kalp ve damar sağlığı için daha iyi olduğunu gösteren çalışmalar
            daha fazladır. Yumuşak sular konusunda, örneğin çamaşır yıkama kullanımı için tercih edilse bile içme suyu
            olarak itibar edilmemesi konusunda toplumu bilinçlendirebilecek ciddi araştırmalar yapılmamıştır. Aksine ev
            tipi, su yumuşatıcı cihazlar bol miktarda tasarlanarak ve reklamları yapılarak topluma sunulmuştur. Suyun
            yumuşatılması  için  iyon  değiştirici  reçinelerin  kullanılması  durumunda suya önemli miktarda sodyum geçmektedir.
            Bu özellikle hipertansiyon ve böbrek hastaları gibi tuz alımı kısıtlanan kişilerin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
            Tuz alımında kısıtlama aslında sodyum alımında kısıtlamadır.

         Ç)  Genel olarak halk arasında sert su makbul sayılmaz. Sert sular sağlığa zararlı olmamakla birlikte yemek pişirmeye,
            içmeye, çamaşır yıkamaya elverişli değildir. Sertlik, sabunun köpürmesini azaltarak, kazan taşları oluşturarak ve suyun
            tadını bozarak su kalitesini etkiler. Ancak suda bulunan ve sertlik oluşturan Ca⁺² ve Mg⁺² iyonlarının sağlık üzerinde
            olumlu etkileri vardır. Su sertliğinin yarattığı olumlu ve olumsuz etkiler doğru değerlendirilmelidir, çünkü asıl hedef
            suyun uygun tüketimidir. Toplumun suyu bir gıda maddesi belki de bir ilaç olarak algılayıp bilinçli tüketmesi gerekliliği
            her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. İnsanlar içtikleri suyun niteliklerini bilmeli ve suyu kullanım amaçlarına
            göre sınıflayabilmelidir.
         D)  Sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır.



         2.

         A)  Sert su, kalsiyum ve magnezyum gibi yüksek konsantrasyonda çözünmüş minerallere sahip olan sudur. Saf hâliyle su,
            sertliğe sebep olan mineralleri içermez ve doğal olarak yumuşaktır. Fakat bu mineraller, suyun kireç taşı gibi kalsiyum
            ve magnezyum içeren kayalardan geçtiğinde toplanır.

            Yumuşak su, daha yüksek bir sodyum içeriği ve küçük bir kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonuna sahip olan sudur.
         B)

                            SERT SU                          YUMUŞAK SU

                Sert sularda sabun                  Sabun ve detarjanların temizleme
                kolaylıkla köpürmez                 etkisini artırır.

                İçimi lezzetli değildir.            İçimi lezzetlidir.
                Buharlaştığında çok miktarda        Buharlaştığında çok miktarda
                çökelti (kireçlenme) bırakır.       çökelti (kireçlenme) bırakmaz.

                Şehir şebeke hatlarında, sıcak su   Şehir şebeke hatlarında, sıcak su
                borularında ve kazanlarda tortu     borularında ve kazanlarda tortu
                bırakır.                            bırakmaz.
                Enerji tüketimini artırır.          Enerji tüketimini artırmaz.




                                            ORTAÖĞRETİM    26 KİMYA-9
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30