Page 31 - Coğrafya 11 | 1.Ünite
P. 31
EKOSİSTEMLERİN ÖZELLİKLERİ VE İŞLEYİŞİ 11. Sınıf
Aşağıdaki kontrol listesi, bu bölümde edindiğiniz bilgileri değerlendirebilmeniz amacıyla
hazırlanmıştır. Size uygun olan seçeneği işaretleyiniz.
KONTROL LİSTESİ
Değerlendirme Ölçütleri Evet Hayır
1. Biyoçeşitliliğin oluşumunda ve azalmasında etkili olan faktörleri açıklayabilirim.
2. Ekosistemi oluşturan unsurları ayırt edebilirim.
3. Madde döngüleri ve enerji akışını ekosistemin devamlılığı açısından analiz ede-
bilirim.
4. Su ekosisteminin unsurlarını ve işleyişini açıklayabilirim.
Değerlendirme
Değerlendirme sonunda “Hayır” cevabı verdiğiniz ölçütleri tekrar gözden geçiriniz. Anlaşılmadığını
düşündüğünüz ölçütleri içeren konuları tekrar ediniz. Bütün cevaplarınız “Evet” ise bir sonraki bölüme
geçebilirsiniz.
Aşağıdaki kontrol listesi, arazi çalışmalarında edindiğiniz bilgileri kontrol etmeniz amacıyla
hazırlanmıştır. Size uygun olan seçeneği işaretleyiniz.
1 Numaralı Arazi Çalışması İçin Kontrol Listesi
Değerlendirme Ölçütleri Yapıldı Yapılmadı
Yakın çevredeki deniz, akarsu, göl veya sulak alan ekosistemleri ile ilgili araştır-
ma yapılarak bunlardan birine yönelik gezi planı hazır landı.
Gezi süresince ihtiyaç duyulacak eşyalar (defter, kalem, fotoğraf makinesi, kü-
rek, yiyecek, su, şapka, poşet vb.) hazırlandı.
Gezi boyunca ekosistemi oluşturan canlı ve cansız unsurlar incelenerek bu
radaki bitkilerden örnekler alındı.
Ekosistemin farklı özellikleri ile ilgili arazide notlar tutularak incelenen canlıla-
rın fotoğrafları çekildi.
Suyun kimyasal özelliği ile canlılara ait özellikler arasında bağlantı kurulmaya
çalış ıldı. Gözlemler diğer gözlemlerle karşılaştırıldı.
İncelenen ekosistemde akarsu ya da göle karışan atıkların olup olmadığı gözlem-
lenerek bu durumun canlılar üzerindeki etkisi anlaşılmaya çalışıldı.
Nesli tükenen canlılara dair ilgili kaynaklardan ve yöre halkından bilgi alındı.
Gezi boyunca alınan bitki örnekleri, tutulan notlar ve çekilen fotoğraflar tekrar
incelenerek gezi raporu hazırlandı. Oluşturulan rapor fotoğraf ve çizimlerle des-
teklendi.
Sınıfta paylaşılan rapor EBA'ya yüklendikten sonra ürün dosyasına yerleş tirildi.
41