Page 123 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 123
2. Ünite: Karışımlar
2. Çözeltilerin bazı fiziksel özellikleri (kaynama noktası, donma noktası, buhar basıncı gibi) çözeltinin de-
rişimine ve tanecik sayısına bağlıdır. Çözeltilerin kaynama noktası saf sıvılara göre daha yüksek, donma
noktası daha düşüktür. İçlerinde eşit hacimde ve aynı sıcaklıkta su bulunan deney tüplerine sırasıyla
eşit molde NaNO 3 (k), Ca(NO 3 ) 2 (k), NaCl(k) tuzları ve C 6 H 12 O 6 (k) şekeri ekleniyor.
Oluşan çözeltilerin 1 atm basınç altında kaynama ve donma sıcaklıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
0
Sıcaklık C NaNO 3 Çözeltisi Ca(NO 3 ) 2 Çözeltisi NaCl Çözeltisi C 6 H 12 O 6 Çözeltisi
Kaynama
0 101,04 101,54 101,06 100,52
Sıcaklığı ( C)
Donma
0
Sıcaklığı ( C) -3,72 -5,58 -3,72 -1,86
a) Deney tüplerine atılan tuz ve şeker eşit mollerde olmasına rağmen suyun donma sıcaklığını
en çok hangi madde değiştirmiştir? Açıklayınız.
b) Deney tüplerine atılan tuz ve şeker eşit mollerde olmasına rağmen suyun kaynama sıcaklığını
en çok hangi madde değiştirmiştir? Açıklayınız.
TEST 1
1. Aşağıda verilen karışım örneklerinden hangisinin 3. ( ) Bir çözeltide sadece bir çözücü bulunabilir.
sınıfı yanlıştır?
( ) Çözeltiler saf maddelerdir.
Karışım Sınıfı
( ) Süspansiyonda dağıtan faz katıdır.
A) Kan Kolloid ( ) Kolloidler çıplak gözle homojen görünür.
B) Çamurlu su Süspansiyon
( ) Çözelti oluşturmak için bileşenler her zaman
C) Şerbet Çözelti istenilen oranda karıştırılabilir.
D) Kolonya Emülsiyon yargılarının doğru ve yanlış olarak değerlendiril-
mesinin sonucu hangisinde sırasıyla doğru veril-
E) Deodorant Aerosol
miştir?
A) Y, D, D, D, D
2. Aşağıda verilen maddelerden hangisi karışım
değildir? B) D, Y, Y, D, D
C) D, D, D, Y, Y
A) Süt B) Kükürt C) Demlenmiş çay
D) Y, Y, Y, D, D
D) Kolonya E) Parfüm
E) Y, D, Y, D, Y
122