Page 128 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 128
2. Ünite: Karışımlar
12. Çeşitli meyvelerden elde edilen meyve suları, gün- 14. Bir çözeltinin derişimine ve çözeltide oluşan tane-
lük hayatta sıklıkla tüketilir. Aşağıdaki tabloda bir cik sayısına bağlı olarak değişen özelliklere koligatif
meyve suyuna ait içerik bilgisi yer almaktadır. özellikler denir.
Buna göre
Enerji ve Besin Ögeleri (100 mL için)
Enerji 180 kJ I. Uçakların alkolle yıkanması
II. Tatlı suların donduğu sıcaklıkta tuzlu suların
Yağ 0,4 g
donmaması
Şeker 20 g III. Makarna pişirilirken suyuna tuz eklenmesi
Protein 0 g IV. Araba radyatörlerine antifriz konulması
C vitamini 0,02 mg V. İşlek caddelerdeki kar kümelerinin daha hız-
lı erimesi
Tablodaki bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi olaylarından kaçı çözeltilerin koligatif özellikleri
yanlıştır? ile ilgilidir?
A) Enerji ihtiyacının bir kısmı meyve suyu ile A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1
karşılanabilir.
B) Meyve suyu örneğinde protein bulunmamaktadır.
C) Meyve suyundaki C vitamini oranı ppm ile ifa-
de edilebilir.
D) 200 mL’lik bir paket meyve suyunda 40 g şe-
ker bulunur.
E) Meyve suyunda en çok bulunan madde yağdır. 15. Çözeltilerin bazı fiziksel özellikleri çözünen madde
miktarına ve maddenin tanecik sayısına veya çözel-
tinin derişimine bağlı olarak değişir. Bu özelliklere
koligatif özellikler denir.
Buna göre
I. Kaynamakta olan suya tuz atıldığında kaynama-
nın durması,
13. Kütlece %10’luk 200 g şeker çözeltisine ilk olarak
10 g şeker, bir süre sonra da 90 g saf su ekleniyor. II. Soğuk havalarda araçlara antifriz eklenmesi,
III. Kışın şelalelerin donması
Oluşan çözeltiler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden
hangisi yanlıştır?
olaylarından hangileri koligatif özelliklerle ilgilidir?
A) İlk işlem sonunda oluşan çözeltinin donma nok-
tası diğerlerine göre düşüktür. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
B) Başlangıçtaki kütlece %10’luk çözelti ile son çö- D) II ve III E) I, II ve III
zeltinin derişimleri eşittir.
C) İlk çözelti ile 90 g su eklendikten sonra oluşan
son çözeltinin derişimleri eşittir.
D) Çözeltiye bir miktar daha şeker eklenip çözülür-
se donma noktası yükselir.
E) Saf suyun kaynama noktası, oluşan tüm çözelti-
lerden farklıdır.
127