Page 128 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 128

2. Ünite: Karışımlar


          12.  Çeşitli meyvelerden elde edilen meyve suları, gün-  14.  Bir çözeltinin derişimine ve çözeltide oluşan tane-
             lük hayatta sıklıkla tüketilir. Aşağıdaki tabloda bir   cik sayısına bağlı olarak değişen özelliklere koligatif
             meyve suyuna ait içerik bilgisi yer almaktadır.        özellikler denir.

                                                                    Buna göre
              Enerji ve Besin Ögeleri (100 mL için)
              Enerji             180 kJ                              I. Uçakların alkolle yıkanması
                                                                    II. Tatlı suların donduğu sıcaklıkta tuzlu suların
              Yağ                0,4 g
                                                                       donmaması
              Şeker              20 g                               III. Makarna pişirilirken suyuna tuz eklenmesi

              Protein            0 g                                IV. Araba radyatörlerine antifriz konulması

              C vitamini         0,02 mg                             V. İşlek caddelerdeki kar kümelerinin daha hız-
                                                                       lı erimesi
             Tablodaki bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi       olaylarından kaçı çözeltilerin koligatif özellikleri
             yanlıştır?                                             ile ilgilidir?


             A) Enerji ihtiyacının bir kısmı meyve suyu ile          A) 5      B) 4       C) 3    D) 2      E) 1
                 karşılanabilir.

             B) Meyve suyu örneğinde protein bulunmamaktadır.
             C) Meyve suyundaki C vitamini oranı ppm ile ifa-
                 de edilebilir.
             D) 200 mL’lik bir paket meyve suyunda 40 g şe-
                 ker bulunur.
             E) Meyve suyunda en çok bulunan madde yağdır.      15.  Çözeltilerin bazı fiziksel özellikleri çözünen madde
                                                                    miktarına ve maddenin tanecik sayısına veya çözel-
                                                                    tinin derişimine bağlı olarak değişir. Bu özelliklere
                                                                    koligatif özellikler denir.
                                                                    Buna göre

                                                                     I. Kaynamakta olan suya tuz atıldığında kaynama-
                                                                       nın durması,
          13.  Kütlece %10’luk 200 g şeker çözeltisine ilk olarak
             10 g şeker, bir süre sonra da 90 g saf su ekleniyor.   II. Soğuk havalarda araçlara antifriz eklenmesi,
                                                                    III. Kışın şelalelerin donması
             Oluşan çözeltiler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden
             hangisi yanlıştır?
                                                                    olaylarından hangileri koligatif özelliklerle ilgilidir?

             A) İlk işlem sonunda oluşan çözeltinin donma nok-
                 tası diğerlerine göre düşüktür.                     A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III
             B) Başlangıçtaki kütlece %10’luk çözelti ile son çö-            D) II ve III        E) I, II ve III
                 zeltinin derişimleri eşittir.

             C) İlk çözelti ile 90 g su eklendikten sonra oluşan
                 son çözeltinin derişimleri eşittir.

             D) Çözeltiye bir miktar daha şeker eklenip çözülür-
                 se donma noktası yükselir.

             E) Saf suyun kaynama noktası, oluşan tüm çözelti-
                 lerden farklıdır.











                                                                                                                   127
   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133