Page 197 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 197

3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar


                        TEST 1


         1.  Bazı gıdaların ekşi tadı yapılarında bulunan asitler-  4.
             den kaynaklanır.

             Buna göre aşağıdaki gıda maddelerinden hangisi
             asidik özellik göstermez?                               Yukarıda verilen pH kâğıdının sadece bu kısmına
                                                                     sahip bir öğrenci farklı kaplardaki
            A) Brokoli
                                                                      I. Sirke,
            B) Çilek
                                                                     II. Yemek tuzu çözeltisi,
             C) Domates                                              III. Limon suyu,
            D) Elma                                                  IV. Çamaşır suyu,
             E) Üzüm                                                  V. Hidroklorik asit

                                                                     maddelerinden hangilerinin pH’ını ölçebilir?
         2.

                                                                      A) I ve II     B) I ve III       C) II ve IV
                                                                                D) I, II ve III   E) II, IV ve V



                 I. Sabun    II. Çamaşır suyu III. Tuz ruhu       5.  Bazı maddeler molekül yapısında hidrojen atomu
                                                                     bulundurmamasına rağmen suda çözündüklerinde
                                                                         +
                                                                     H 3 O  iyonu oluşturabilir.
                                                                     Buna göre

                                                                      I. CO 2

                                                                     II. N 2 O 5
                  IV. Çamaşır sodası      V. Domates
                                                                     III. CO
                                                                                                                    +
                                                                     bileşiklerinden hangileri suda çözündüğünde H 3 O
             Yukarıdaki görsellerde verilen maddelerden hangi-       iyonu oluşturur?
             leri bazik özellik gösterir?

                                                                      A) Yalnız I    B) I ve II        C) I ve III
             A) I, II ve III  B) I, II ve IV   C) II, III ve V
                                                                                D) II ve III      E) I, II ve III
                       D) II, IV ve V    E) III, IV ve V

                                                                  6.



         3.  İndikatörlerle ilgili                                                   MgO
                                                                         SO 2                    N 2 O 5      Na 2 O
             I. Çay ve kırmızı lahana doğal indikatördür.
                                                                          I           II          III          IV
             II. İndikatörler, maddeyi asit veya baz olarak tanım-
               lamak için kullanılır.
                                                                     Yukarıdaki kaplarda verilen maddelerle oluşturulan
            III. Doğal ve sentetik olabilir.                         sulu çözeltilerden hangileri birbiri ile karıştırılırsa
                                                                     nötralleşme olmaz?
             yargılarından hangileri doğrudur?

                                                                      A) I ve II     B) I ve IV        C) II ve III
             A) Yalnız I     B) Yalnız II     C) I ve II
                                                                                D) II ve IV       E) III ve IV
                       D) II ve III      E) I, II ve III





     196
   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202