Page 197 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 197
3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar
TEST 1
1. Bazı gıdaların ekşi tadı yapılarında bulunan asitler- 4.
den kaynaklanır.
Buna göre aşağıdaki gıda maddelerinden hangisi
asidik özellik göstermez? Yukarıda verilen pH kâğıdının sadece bu kısmına
sahip bir öğrenci farklı kaplardaki
A) Brokoli
I. Sirke,
B) Çilek
II. Yemek tuzu çözeltisi,
C) Domates III. Limon suyu,
D) Elma IV. Çamaşır suyu,
E) Üzüm V. Hidroklorik asit
maddelerinden hangilerinin pH’ını ölçebilir?
2.
A) I ve II B) I ve III C) II ve IV
D) I, II ve III E) II, IV ve V
I. Sabun II. Çamaşır suyu III. Tuz ruhu 5. Bazı maddeler molekül yapısında hidrojen atomu
bulundurmamasına rağmen suda çözündüklerinde
+
H 3 O iyonu oluşturabilir.
Buna göre
I. CO 2
II. N 2 O 5
IV. Çamaşır sodası V. Domates
III. CO
+
bileşiklerinden hangileri suda çözündüğünde H 3 O
Yukarıdaki görsellerde verilen maddelerden hangi- iyonu oluşturur?
leri bazik özellik gösterir?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
A) I, II ve III B) I, II ve IV C) II, III ve V
D) II ve III E) I, II ve III
D) II, IV ve V E) III, IV ve V
6.
3. İndikatörlerle ilgili MgO
SO 2 N 2 O 5 Na 2 O
I. Çay ve kırmızı lahana doğal indikatördür.
I II III IV
II. İndikatörler, maddeyi asit veya baz olarak tanım-
lamak için kullanılır.
Yukarıdaki kaplarda verilen maddelerle oluşturulan
III. Doğal ve sentetik olabilir. sulu çözeltilerden hangileri birbiri ile karıştırılırsa
nötralleşme olmaz?
yargılarından hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve IV C) II ve III
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve IV E) III ve IV
D) II ve III E) I, II ve III
196