Page 193 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 193

3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar

         Ç.   Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

          1.  Tuzların genel özellikleri ile ilgili aşağıda verilen   4.  Sodyum bikarbonat (NaHCO 3 ), kabartma tozu
             bilgilerden hangisi yanlıştır?                         olarak hamurun kabarmasında rol oynar. Kâ-
                                                                    ğıt üretiminde, yangın söndürücülerde, sert suların
             A) Birim hücrelerden oluşan kristal örgü yapısına      yumuşatılmasında, midedeki asitlik düzeyinin düşü-
                sahiptir.                                           rülmesinde kullanılır.

             B) Saf maddedir.
                                                                    Buna göre NaHCO 3  ile ilgili aşağıdaki ifadelerden
             C) Sulu çözeltileri asidik olabilir.
                                                                    hangisi yanlıştır?
             D) Sıvı hâlleri elektrik akımını iletir.
                                                                    A) Kuvvetli bir bazın katyonu ile zayıf bir asidin
             E) Moleküler yapılıdır.
                                                                       anyonundan oluşan bazik bir tuzdur.
                                                                    B) Sulu çözeltisi elektriği iletir.
                                                                    C) Yemek sodası olarak bilinir.

                                                                    D) Suyun donma noktasını yükselterek kışın buz-
         2.  Tuzlarla ilgili                                           lanmayı önler.
              I. Sulu çözeltilerinin asidik, bazik ve nötr olabilir.  E) Sindirimi kolaylaştırır.
             II. Asit ve bazların tepkimelerinden oluşur.
             III. Suda iyonlaşarak çözünür.

             IV. Gıda endüstrisinde kullanılır.
             yargılarından hangileri doğrudur?                  5.

                                                                       Formül              Kullanım Alanı
              A) I ve II     B) II ve III      C) I, II ve III
                                                                                  a) Gübre ve kuru pil üretiminde
                        D) I, III ve IV  E) I, II, III ve IV         I. CaCO 3
                                                                     II. NH 4 Cl  b) İnşaat endüstrisinde

                                                                     III. NaCl    c) Sabun ve deterjan üretiminde
                                                                                  ç) Gıdaların tatlandırılmasında
                                                                     IV. Na 2 CO 3
         3.  NaCl tuzu ile ilgili
             (  ) Nötral bir tuzdur.                                Yukarıda formülleri verilen bileşikler ve kullanım
                                                                    alanlarının eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru
             (  ) Besinlerin saklanmasında ve salamura yapı-        verilmiştir?
                  mında kullanılır.
                                                                    A) I-b, II-c, III-a, IV-ç
             (  ) Vücut için önemli bir elektrolit kaynağıdır.
                                                                    B) I-b, II-a, III-ç, IV-c
             (  ) Tuz ruhu ve sud kostik bileşiklerinin tepkimesi
                                                                    C) I-a, II-b, III-c, IV-ç
                  sonucu oluşur.
                                                                    D) I-a, II-c, III-ç, IV-b

             yargılarının doğru ve yanlış olarak değerlendiril-     E) I-c, II-ç, III-b, IV-a
             mesinin sonucu hangisinde sırasıyla doğru veril-
             miştir?

             A) D, D, D, D
             B) D, D, D, Y

             C) D, D, Y, Y
             D) Y, Y, D, D
             E) Y, Y, Y, D




     192
   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198