Page 189 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 189
3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar
Ç. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
1. Aşağıdaki kutucuklarda günlük hayatta kullandığımız bazı tuzların özellikleri verilmiştir. Bu özelliklerden
faydalanarak boş bırakılan yerlere verilen tuz formüllerinden uygun olanı yazınız.
(NaHCO 3 -NaCl-CaCO 3 -NH 4 Cl)
a) b) • Yaygın adı yemek tuzudur.
• Yaygın adı nişadırdır.
• Beyaz, kokusuz ve nötr
• Beyaz, kokusuz ve asidik
özelliktedir.
özelliktedir.
• Gıdalarda tat ve aroma
• Gübre üretiminde, pil üre-
artırıcı olarak, gıdaların raf
timinde ve gıda endüstri-
ömrünün uzatılmasında,
sinde kullanılır.
tıpta ve eczacılıkta kulla-
nılır.
.................................................... ....................................................
c) ç) • Yaygın adı yemek soda-
• Yaygın adı kireç taşıdır.
sıdır.
• Suda az çözünür.
• Kokusuz ve bazik özellik-
• İnşaat endüstrisinde,
tedir.
tebeşir üretiminde ve
toprağın pH değerinin • Kâğıt üretimi, yangın
düzeltilmesinde kullanılır. söndürücülerde ve sert
suların yumuşatılmasında
kullanılır.
.................................................... ....................................................
2. Tuz, canlı organizmalar için yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Yaşamak için su ve oksijen kadar
tuza da ihtiyaç vardır. Sanayi sektöründe de tuzlar önemli rol oynar. Tuzlar; asit ve baz tepkimeleri sonu-
cu oluşur. Asidin anyonu ve bazın katyonundan oluşan maddelerdir. Kuvvetli asitlerle kuvvetli bazlar tep-
kimeye girdiğinde nötr tuzlar, kuvvetli asitlerle zayıf bazlar tepkimeye girdiğinde asidik tuzlar, kuvvetli
bazlarla zayıf asitler tepkimeye girdiğinde bazik tuzlar oluşur.
Buna göre
a) Günlük hayatta en çok karşılaşan tuzların adlarını ve formüllerini yazınız.
b) Günlük hayatta karşılaşılan tuzların hangi asit ve bazların tepkimesi sonucu oluştuğunu yazınız.
c) Günlük hayatta kullanılan tuzları nötr, asidik ve bazik tuz olarak sınıflandırınız.
188