Page 191 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 191
3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar
A. Aşağıdaki tabloda bazı tuzların kullanım alanları ve bu tuzların adları verilmiştir. Kullanım alanları verilen
tuzları adları ile eşleştirerek doğru harfi kutucuğa yazınız.
KULLANIM ALANLARI TUZLARIN ADLARI VE FORMÜLLERİ
1. Volkanik bölgelerde kayaçların yapısında bulu- (a) Sodyum klorür (NaCl)
nan ve nişadır olarak da bilinen tuzdur.
(b) Sodyum karbonat (Na 2 CO 3 )
2. Kireç taşı, mermer, tebeşir olarak üç formu bu-
lunan tuzdur.
(c) Sodyum kikarbonat (NaHCO 3 )
3. Çamaşır sodası olarak bilinen ve cam üretimin-
de kullanılan tuzdur. (ç) Kalsiyum karbonat (CaCO 3 )
4. Yaygın adı yemek veya sofra tuzu olarak bili-
nen tuzdur. (d) Amonyum klorür (NH 4 CI)
B. Aşağıda birbiri ile bağlantılı doğru/yanlış ifadeler içeren tanılayıcı dallanmış ağaç tekniğinde bir soru ve-
rilmiştir. a ifadesinden başlayarak her doğru ya da yanlış cevabınıza göre çıkışlardan sadece birini işa-
retleyiniz.
1. ÇIKIŞ
ç) Tuzların erime ve kaynama
noktaları düşüktür.
b) Tuzlar asit-baz tep-
2. ÇIKIŞ
kimeleri dışında me-
tallerin asit ya da
bazlarla verdiği tep-
d) Tuzlar saf olmayan katı 3. ÇIKIŞ
kimeler sonucunda da
maddelerdir.
oluşur.
a) Tuzlar kovalent 4. ÇIKIŞ
yapılı bileşiklerdir.
e) Halk arasında en çok bili-
5. ÇIKIŞ
nen tuz yaygın adı yemek
c) Diş macunu, sabun tuzu olan sodyum klorür- 6. ÇIKIŞ
ve deterjan üretimin- dür (NaCl).
de kalsiyum karbonat
tuzu kullanılır.
f) Sodyum karbonat tuzu suda 7. ÇIKIŞ
iyonlarına ayrılmayan bir
tuzdur. 8. ÇIKIŞ
190