Page 191 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 191

3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar






         A.   Aşağıdaki tabloda bazı tuzların kullanım alanları ve bu tuzların adları verilmiştir. Kullanım alanları verilen
              tuzları adları ile eşleştirerek doğru harfi kutucuğa yazınız.



                                   KULLANIM ALANLARI                          TUZLARIN ADLARI VE FORMÜLLERİ

                       1.  Volkanik bölgelerde kayaçların yapısında bulu-   (a) Sodyum klorür (NaCl)
                          nan ve nişadır olarak da bilinen tuzdur.
                                                                            (b) Sodyum karbonat (Na 2 CO 3 )
                      2.  Kireç taşı, mermer, tebeşir olarak üç formu bu-
                          lunan tuzdur.
                                                                            (c) Sodyum kikarbonat (NaHCO 3 )
                      3.  Çamaşır sodası olarak bilinen ve cam üretimin-
                          de kullanılan tuzdur.                             (ç) Kalsiyum karbonat (CaCO 3 )

                      4.  Yaygın adı yemek veya sofra tuzu olarak bili-
                          nen tuzdur.                                       (d) Amonyum klorür (NH 4 CI)









          B.   Aşağıda birbiri ile bağlantılı doğru/yanlış ifadeler içeren tanılayıcı dallanmış ağaç tekniğinde bir soru ve-
               rilmiştir. a ifadesinden başlayarak her doğru ya da yanlış cevabınıza göre çıkışlardan sadece birini işa-
               retleyiniz.





                                                                                                              1. ÇIKIŞ
                                                                          ç) Tuzların erime ve kaynama
                                                                             noktaları düşüktür.
                                        b) Tuzlar asit-baz tep-
                                                                                                              2. ÇIKIŞ
                                           kimeleri dışında me-
                                           tallerin asit ya da
                                           bazlarla verdiği tep-
                                                                          d) Tuzlar saf olmayan katı          3. ÇIKIŞ
                                           kimeler sonucunda da
                                                                             maddelerdir.
                                           oluşur.
        a) Tuzlar kovalent                                                                                    4. ÇIKIŞ
            yapılı bileşiklerdir.

                                                                          e) Halk arasında en çok bili-
                                                                                                              5. ÇIKIŞ
                                                                             nen tuz yaygın adı yemek
                                        c) Diş macunu, sabun                 tuzu olan sodyum klorür-         6. ÇIKIŞ
                                           ve deterjan üretimin-             dür (NaCl).
                                           de kalsiyum karbonat
                                           tuzu kullanılır.
                                                                          f) Sodyum karbonat tuzu suda        7. ÇIKIŞ
                                                                             iyonlarına ayrılmayan bir
                                                                             tuzdur.                          8. ÇIKIŞ











     190
   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196