Page 188 - DEFTERİM KİMYA 10
P. 188

3. Ünite: Asitler, Bazlar ve Tuzlar


         B.   Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerlere verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız.



                                        iyonik               yemek sodası           iletirler

                           iyonlarına         kalsiyum karbonat           iletmezler          metallerin


                                amonyum klorür            asit-baz             sodyum klorür


              Tuzlar ….....…………………… tepkimeleri ya da ….....…………………… asit ya da bazlarla verdiği tepkimeler sonucunda
              oluşur. Tuzlar ….....…………………… yapılı bileşiklerden oluşur. Katı hâlde elektrik akımını ….....…………………… . Suda
              az ya da çok çözünerek ….....…………………… ayrılır.

              ….....…………………… tuzu kışın yollarda oluşan buzları eritmede kullanılır. Sodyum bikarbonatın yaygın adı
              ….....…………………… olarak bilinir. ….....……………………, kayaçlarda ve deniz kabuklularının kabuğunda bulunur.
              ….....……………………, nişadır diye bilinir ve kuru hücrelerde (pil) elektrolit olarak kullanılır.


         C.   Aşağıda verilen ifadelerin karşılığı olan terimleri bulmacada ait olduğu yerlere yazınız.

              1.  Diş macunu, sabun ve deterjan üretiminde, fotoğrafçılıkta, cam üretiminde ana bileşenlerden biri olarak
                  kullanılan tuzun yaygın adıdır.
              2.  Bakır yüzeylerin kalay kaplama aşamasında, galvaniz ve lehimlenecek metallerin yüzeylerini temizleme-
                  de kullanılan tuzun yaygın adıdır.
              3.  İnşaat endüstrisinde; çimento, beton, kireç, sıva, asfalt, tebeşir yapımında, kâğıt üretiminde, cam ve
                  seramik yapımında kullanılan tuzun halk arasındaki adıdır.
              4.  İçeceklerde asitlik düzenleyici olarak, su ve atık su arıtımında suyun yumuşatılması amacıyla suya
                                 2+      2+
                  sertlik veren Ca  ve Mg  iyonlarını çöktürmede kullanılan tuzun halk arasındaki adıdır.
              5.  Gıdaları tatlandırmada, etlerin ve gıdaların korunmasında, kışın yollarda oluşan buzları eritmede kulla-
                  nılan tuzun yaygın adıdır.
                                                                        4





                                                 3

                                2




                                            5





                     1

















                                                                                                                   187
   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193