Page 127 - Defterim Biyoloji - 9
P. 127

2.
         Ünite   Hücre

                                             Bilimsel Yöntem Basamakları

                                      Gözlemlerin yapılması ve verilerin toplanması

                                       İçme suyuna batırılan poşet çaydan suya renk
                                       geçişi çok yavaş gerçekleşiyor.




                                                 Problemin tespit edilmesi
                                      İçme suyuna poşet çay batırıldığında poşet çay-
                                      dan suya çok yavaş renk geçişi gözlenmesinin
                                      sebebi ne olabilir?



                                                   Hipotez oluşturulması
                                                                                               Hipotezin gözden
                                      Su sıcak olmadığı için poşet çaydan suya hızlı          geçirilerek yeni bir
                                      renk geçişi olmuyor.                                          hipotez
                                                                                                   kurulması



                                            Hipoteze dayalı tahminler yapılması
                                      Eğer sudaki renk geçişinin yavaş olması suyun
                                      soğuk olmasından kaynaklanıyorsa su ısıtıldığında
                                      suya daha hızlı renk geçişi olacaktır.





                                             Kontrollü deneylerin tasarlanarak
                                                         uygulanması
                                                                                    0
                                       İki kap alınır. I. kaba içme suyu, II. kaba 40  C
                                       sıcaklıktaki içme suyu doldurulur.




                                               Sonuçların değerlendirilmesi
                                      I. kaptaki suda 1 dakikada açık sarı renk ol uşur.
                                      II. kaptaki suda 1 dakikada ise koyu kırmızı renk
                                      oluşur.




              Sonuçlar hipotezi destekliyor ise                            Sonuçlar hipotezi desteklemiyor ise
           Sıcaklık artışı yayılma (difüzyon) hızını
           artırır.





            Deneylerin tekrarlanması, sonuçların
              başka araştırmacılar tarafından
                         doğrulanması




               Hipotezin gerçek hâline gelmesi



    126
   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132