Page 127 - Defterim Biyoloji - 9
P. 127
2.
Ünite Hücre
Bilimsel Yöntem Basamakları
Gözlemlerin yapılması ve verilerin toplanması
İçme suyuna batırılan poşet çaydan suya renk
geçişi çok yavaş gerçekleşiyor.
Problemin tespit edilmesi
İçme suyuna poşet çay batırıldığında poşet çay-
dan suya çok yavaş renk geçişi gözlenmesinin
sebebi ne olabilir?
Hipotez oluşturulması
Hipotezin gözden
Su sıcak olmadığı için poşet çaydan suya hızlı geçirilerek yeni bir
renk geçişi olmuyor. hipotez
kurulması
Hipoteze dayalı tahminler yapılması
Eğer sudaki renk geçişinin yavaş olması suyun
soğuk olmasından kaynaklanıyorsa su ısıtıldığında
suya daha hızlı renk geçişi olacaktır.
Kontrollü deneylerin tasarlanarak
uygulanması
0
İki kap alınır. I. kaba içme suyu, II. kaba 40 C
sıcaklıktaki içme suyu doldurulur.
Sonuçların değerlendirilmesi
I. kaptaki suda 1 dakikada açık sarı renk ol uşur.
II. kaptaki suda 1 dakikada ise koyu kırmızı renk
oluşur.
Sonuçlar hipotezi destekliyor ise Sonuçlar hipotezi desteklemiyor ise
Sıcaklık artışı yayılma (difüzyon) hızını
artırır.
Deneylerin tekrarlanması, sonuçların
başka araştırmacılar tarafından
doğrulanması
Hipotezin gerçek hâline gelmesi
126