Page 248 - Defterim Kimya - 9
P. 248

Notlarım



                              Su Kaynakları ve Su Kaynaklarının Korunması


           Dünyadaki suyun %97’si tuz-
           lu, %3’lük kısmı tatlı sudur. Tatlı
           suyun büyük bir kısmı buzullar ve
           buz tabakalarının içinde donmuş
           hâldedir.


           Dünyadaki su kaynaklarını yer altı
           suları, akarsular, göller, denizler,
           okyanuslar, kar ve buzullar oluştu-
           rur. Yeryüzündeki sular sürekli bir
           döngü içerisindedir.




                                      İnsanlar, her geçen gün tatlı su kaynaklarını gereksiz kullanarak
                                       tüketmekte ya da çeşitli şekillerde kirleterek kullanılamayacak
                                       duruma getirmektedir.


                                       Suyu tasarruflu kullanmak her vatandaşın dünyaya ve ülkesi-
                                       ne karşı sorumluluğudur.

                                       Su israfından kaçınmak,
                                       Bozuk muslukları tamir ettirmek,
                                       Tatlı su kaynaklarının kimyasal veya zararlı atıklarla kirlen-
                                       mesini önlemek,
                                       Çamaşır ve bulaşık makinelerini maksimum kapasite ile ku-
                                       lanmak, tam doldurulmadan çalıştırmamak vb. küçük görü-
                                       nen önlemlerle tonlarca su tasarrufu yapılabilir.



          Suyun Sertlik ve Yumuşaklığı
          Saf su kabul edilen yağmur suyu toprak tarafından emilir ve kayalar arasından süzü-
          lürken mineralleri çözer. Suyun geçtiği bölgenin jeolojisine bağlı olarak yer altı sularının
          içerdiği çözünmüş iyon bileşimi değişir. Suda çözünen kalsiyum ve magnezyum gibi iyon-
          lar fazla ise bu tür sulara sert su denir.

          Su içerisinde çözünmüş kalsiyum, magnezyum ve değerliği +1’den yüksek olan katyonla-
          rın miktarı arttıkça suyun sertliği artar. Suyun sertliğinin fazla olması sağlık açısından
          suyun lezzetini ve temizleme kapasitesini etkiler. İçinde çözünmüş iyon miktarı düşük ve
          lezzetli olan sulara yumuşak su denir.
          Sert sularda sabun kolaylıkla köpürmez. Bu nedenle sert sular, sabun sarfiyatını artırır.
          Sertlik derecesi yüksek olan bu suların içimi de lezzetli değildir. Buharlaştığında çok mik-
          tarda çökelti (kireçlenme) bırakır. Şehir şebeke hatlarında, sıcak su borularında ve kazan-
          larda tortu bırakır.

          Sert suyun kullanıldığı cihazlarda oluşan kireç tor-
          tuları yüzünden cihazlar bozulabilir. Bu sebeple
          sanayide kullanılan suyun sertliğinin giderilmesi
          önemlidir.
          Suların kullanılmadan önce renk, koku, tat, bulanık-
          lık, mikroorganizmalar vb. istenmeyen özelliklerinin
          iyileştirilmesine su arıtımı denir.






                                                                                                                     247
   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253