Page 139 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 139
TEMA 7 SAĞLIK, SPOR VE BESLENME
2 Salatama Ne Koysam?
Etkinlik Açıklaması Bu etkinlik, öğrencilerin sağlıklarını koruma konusunda istekli olmalarını sağlamak ve beslenmenin sağlıklı
bir yaşam sürmedeki önemini öğrenciye kavratmak üzerinedir. Etkinlik öncesinde öğrencilere temel besin
grupları hakkında bilgi verilmelidir.
Etkinliğin Amacı Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrayabilme.
Etkinliğin Öğrencilerden etkileşimli tahtada açılan metni sessiz okuma kurallarına uyarak okumaları istenir. Oku-
Uygulanması ma işlemi bittikten sonra sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günlük olarak tüketilmesi gereken temel
besin grupları hakkında öğrencilerin görüşleri alınır. Öğrencilere konuşmaları esnasında Türkçeyi doğru
ve etkili kullanmaya dikkat etmeleri gerektiği hatırlatılır. Öğrencilerden okudukları metinden hareketle
akşam yemeği için sağlıklı bir menü oluşturmaları istenir. Ayrıca öğrencilerin oluşturdukları menü ile gün
boyu tükettikleri besinlerin karşılaştırmasını yaparak ilgili bölüme yazmalarına rehberlik edilir.
Yönerge
1. Etkileşimli tahtada açılan aşağıdaki metni sessiz okuma kurallarına dikkat ederek okuyunuz.
SAĞLIKLI YEMEK TABAĞI
Günümüzde sıklıkla görülen şişmanlık ve şişmanlığa bağlı kronik hastalıklar ile vitamin ve mine-
ral yetersizliklerinin önlenmesi, hem birey hem de toplum için önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşam
biçimi, sağlıklı beslenme ile aktif bir yaşam için artırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır. Be-
sin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için besinlerin renk çeşitliliğine,
yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına ve cinsiyetine, fiziksel aktivite
ve fizyolojik durumunun özelliklerine dayalı, besinlerin posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri
dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır. (…) günlük beslenmede önerilen su tüketiminin sağlanması,
günlük beslenmede zeytinyağının yer alması, aktif yaşamın desteklenmesi sağlıklı yaşam biçiminin
tamamlayıcısı olarak önem taşımaktadır.
TEMEL BESİN GRUPLARI
Yeterli ve dengeli beslenme için aşağıdaki 5 temel besin grubunda yer alan besinlerden önerilen
miktarda tüketilmelidir.
SÜT GRUBU
Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün
tüketmesi gerekir. Bu grupta yer alan besinler: süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süt
tozu gibi sütten yapılan besinler... Kalsiyum açısından zengin olan bu grup kemiklerin ve dişlerin
sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. Her gün yetişkin bireylerin günlük 2
porsiyon, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınların 3-4 porsiyon süt ve
yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir. Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt ile iki
kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur.
ET, YUMURTA, KURU BAKLAGİL GRUBU
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık
gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde
görev alan besin ögelerini sağlarlar. Kan yapımında görevli en önemli besin ögeleri bu grup tara-
fından sağlanır. Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin ögeleri en çok bu grupta
bulunur. Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur.
SEBZE VE MEYVE GRUPLARI
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Büyüme ve gelişmeye
yardım ederler. Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar. Deri ve göz sağlığı için temel
ögeler içerirler. Farklı sebzeler, farklı besin ögeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebze-
lerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bir gün içerisinde, koyu sarı sebzeler (havuç, patates), koyu yeşil
yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu, brokoli vb.), nişastalı sebzeler (pata-
tes, bezelye) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
139