Page 139 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 139

TEMA 7        SAĞLIK, SPOR VE BESLENME



                               2 Salatama Ne Koysam?





           Etkinlik Açıklaması  Bu etkinlik, öğrencilerin sağlıklarını koruma konusunda istekli olmalarını sağlamak ve beslenmenin sağlıklı
                            bir yaşam sürmedeki önemini öğrenciye kavratmak üzerinedir. Etkinlik öncesinde öğrencilere temel besin
                            grupları hakkında bilgi verilmelidir.
           Etkinliğin Amacı  Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrayabilme.
           Etkinliğin       Öğrencilerden  etkileşimli  tahtada  açılan  metni  sessiz  okuma  kurallarına  uyarak  okumaları  istenir.  Oku-
           Uygulanması      ma işlemi bittikten sonra sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günlük olarak tüketilmesi gereken temel
                            besin grupları hakkında öğrencilerin görüşleri alınır. Öğrencilere konuşmaları esnasında Türkçeyi doğru
                            ve  etkili  kullanmaya  dikkat  etmeleri  gerektiği  hatırlatılır.  Öğrencilerden  okudukları  metinden  hareketle
                            akşam yemeği için sağlıklı bir menü oluşturmaları istenir. Ayrıca öğrencilerin oluşturdukları menü ile gün
                            boyu tükettikleri besinlerin karşılaştırmasını yaparak ilgili bölüme yazmalarına rehberlik edilir.
         Yönerge
         1.  Etkileşimli tahtada açılan aşağıdaki metni sessiz okuma kurallarına dikkat ederek okuyunuz.


                                          SAĞLIKLI YEMEK TABAĞI
              Günümüzde sıklıkla görülen şişmanlık ve şişmanlığa bağlı kronik hastalıklar ile vitamin ve mine-
              ral yetersizliklerinin önlenmesi, hem birey hem de toplum için önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşam
              biçimi, sağlıklı beslenme ile aktif bir yaşam için artırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır. Be-
              sin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için besinlerin renk çeşitliliğine,
              yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına ve cinsiyetine, fiziksel aktivite
              ve fizyolojik durumunun özelliklerine dayalı, besinlerin posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri
              dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır. (…) günlük beslenmede önerilen su tüketiminin sağlanması,
              günlük beslenmede zeytinyağının yer alması, aktif yaşamın desteklenmesi sağlıklı yaşam biçiminin
              tamamlayıcısı olarak önem taşımaktadır.

              TEMEL BESİN GRUPLARI
              Yeterli ve dengeli beslenme için aşağıdaki 5 temel besin grubunda yer alan besinlerden önerilen
              miktarda tüketilmelidir.

              SÜT GRUBU
              Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün
              tüketmesi gerekir. Bu grupta yer alan besinler: süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, peynir ve süt
              tozu gibi sütten yapılan besinler... Kalsiyum açısından zengin olan bu grup kemiklerin ve dişlerin
              sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. Her gün yetişkin bireylerin günlük 2
              porsiyon, çocukların, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadınların 3-4 porsiyon süt ve
              yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir. Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt ile iki
              kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur.

              ET, YUMURTA, KURU BAKLAGİL GRUBU
              Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık
              gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde
              görev alan besin ögelerini sağlarlar. Kan yapımında görevli en önemli besin ögeleri bu grup tara-
              fından sağlanır. Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin ögeleri en çok bu grupta
              bulunur. Hastalıklara karşı direnç kazanılmasında rolü olan en önemli besin grubudur.

              SEBZE VE MEYVE GRUPLARI
              Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Büyüme ve gelişmeye
              yardım ederler. Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar. Deri ve göz sağlığı için temel
              ögeler içerirler. Farklı sebzeler, farklı besin ögeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebze-
              lerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bir gün içerisinde, koyu sarı sebzeler (havuç, patates), koyu yeşil
              yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu, brokoli vb.), nişastalı sebzeler (pata-
              tes, bezelye) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) dengeli bir şekilde tüketilmelidir.

                                                                                                139
   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144