Page 140 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 140
TEMA 7 SAĞLIK, SPOR VE BESLENME
2 Salatama Ne Koysam?
EKMEK VE TAHIL GRUBU
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gev-
rek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhid-
ratlar (nişasta, lif) ve diğer besin ögelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Tahıllar, protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt,
yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi artırılabilir. Tahıllar, ayrıca bir miktar
yağ da içerirler.
YAĞ GRUBU
Enerji içeriği en fazla olan besin grubudur. Tereyağı, margarinler gibi katı yağlar; zeytinyağı, ayçiçeği
yağı, mısır özü yağı, soya yağı gibi sıvı yağlar; kaymak, krema, mayonez, salam, sucuk, pastırma
gibi et ürünleri; ceviz, fındık, fıstık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği gibi kabuklu yemişler yağ içeriği
yüksek besinlerdir. Günlük beslenmede yağların fazla tüketilmesi, şişmanlık, kalp-damar hastalık-
ları ve bazı kanser çeşitleri için risk faktörüdür. Bu nedenle yağların dikkatli tüketilmesi önerilir.
Beslenmede yağları azaltabilmek için, yemeklere eklenen ve kahvaltıda tüketilen görünen yağ ile
et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, zeytin, ceviz, fındık gibi besinlerin bileşiminde bulunan görünmeyen
yağların sınırlandırılması gerekir.
hsgm.saglik.gov.tr, sagligim.gov.tr
2. Okuduklarınızdan ve önceki bilgilerinizden hareketle sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günlük alın-
ması gereken temel besin grupları hakkında bildiklerinizi sözlü anlatım kurallarına dikkat ederek arka-
daşlarınızla paylaşınız.
3. Şimdi sıra sizde! Salata içeren sağlıklı bir akşam yemeği menüsü oluşturarak aşağıya yazınız.
MENÜ
Görsel 1
4. Gün boyu tükettiğiniz besinler ile oluşturduğunuz menüyü karşılaştırarak aradaki farkları aşağıya yazı-
nız ve yazdıklarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
140 Hazırlayan: Serap ATAOĞLÜ