Page 140 - Düşünüyorum Tematik Etkinlik Kitabı
P. 140

TEMA 7        SAĞLIK, SPOR VE BESLENME



                              2 Salatama Ne Koysam?




             EKMEK VE TAHIL GRUBU
             Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gev-
             rek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhid-
             ratlar (nişasta, lif) ve diğer besin ögelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
             Tahıllar, protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt,
             yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi artırılabilir. Tahıllar, ayrıca bir miktar
             yağ da içerirler.

             YAĞ GRUBU
             Enerji içeriği en fazla olan besin grubudur. Tereyağı, margarinler gibi katı yağlar; zeytinyağı, ayçiçeği
             yağı, mısır özü yağı, soya yağı gibi sıvı yağlar; kaymak, krema, mayonez, salam, sucuk, pastırma
             gibi et ürünleri; ceviz, fındık, fıstık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği gibi kabuklu yemişler yağ içeriği
             yüksek besinlerdir. Günlük beslenmede yağların fazla tüketilmesi, şişmanlık, kalp-damar hastalık-
             ları  ve  bazı  kanser  çeşitleri  için  risk  faktörüdür.  Bu  nedenle  yağların  dikkatli  tüketilmesi  önerilir.
             Beslenmede yağları azaltabilmek için, yemeklere eklenen ve kahvaltıda tüketilen görünen yağ ile
             et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, zeytin, ceviz, fındık gibi besinlerin bileşiminde bulunan görünmeyen
             yağların sınırlandırılması gerekir.
                                                                            hsgm.saglik.gov.tr, sagligim.gov.tr
          2.  Okuduklarınızdan ve önceki bilgilerinizden hareketle sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günlük alın-
              ması gereken temel besin grupları hakkında bildiklerinizi sözlü anlatım kurallarına dikkat ederek arka-
              daşlarınızla paylaşınız.
         3.  Şimdi sıra sizde! Salata içeren sağlıklı bir akşam yemeği menüsü oluşturarak aşağıya yazınız.
                                                        MENÜ
























          Görsel 1
         4.  Gün boyu tükettiğiniz besinler ile oluşturduğunuz menüyü karşılaştırarak aradaki farkları aşağıya yazı-
             nız ve yazdıklarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.















             140   Hazırlayan: Serap ATAOĞLÜ
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145