Page 47 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 47
KARIŞIMLAR
27. Kütlece %15’lik 120 g tuzlu su çözeltisini kütlece %25’lik hâle getirebilmek için çözeltiye kaç g tuz
eklenmelidir?
A) 8 B) 12 C) 16 D) 20 E) 25
28. Şekildeki doymamış şeker çözeltisinin kaynama noktasını yükseltmek için aynı sıcaklıkta
I. Şeker ekleyerek çözme
II. Saf su ekleme
III. Dış basıncı arttırma
Doymamış şeker IV. Su buharlaştırma
çözeltisi işlemlerinden hangileri yapılmalıdır?
A) l, ll ve lll B) l, lll ve lV C) ll, lll ve lV D) l ve lll E) lll ve lV
29. Aşağıda verilen karışımlardan hangisi süspansiyona örnek değildir?
A) Çamurlu su B) Tebeşir tozu-su C) Portakal suyu D) Tuzlu su E) Ayran
30. Karışımları ayırma yöntemleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Basit damıtma katı-sıvı homojen karışımlara uygulanır.
B) Ayrımsal damıtma yönteminde kaynama noktası farkından yararlanılır.
C) Sıvı-sıvı heterojen karışımları ayırmada ayırma hunisi kullanılır.
D) Diyaliz tanecik boyutu farkından yararlanılarak yapılan bir ayırma yöntemidir.
E) Süzme ile ayırma özkütle farkından yararlanarak yapılır.
31. A B C
Doygun tuz Doymamış tuz Tuz çözeltisi
çözeltisi çözeltisi
Katı tuz
Yukarıdaki kaplarda aynı sıcaklıkta son durumları verilen çözeltiler ile ilgili
I. A kabındaki çözelti doygun, C kabındaki çözelti ise aşırı doygundur.
II. C kabına su ilave edilirse çözünen tuz miktarı artar.
III. En seyreltik B kabındaki çözeltidir.
IV. B kabındaki çözeltiden su buharlaştırılarak çözelti doygun hâle gelebilir.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) l, ll, lll ve lV B) ll, lll ve lV C) lll ve lV D) ll ve lV E) l ve lll
117