Page 157 - Kimya 9 | Kavram Öğretimi Çalışması
P. 157

87     KİMYA 9


         4. ÜNİTE     : MADDENİN HÂLLERİ > 4.3. Sıvılar > 4.3.3. Kapalı Kaplarda Gerçekleşen Buharlaşma-Yoğunlaşma Süreçleri Üzerin-
                       den Denge Buhar Basıncı Kavramı
         Kavram       : Denge Buhar Basıncı
         Genel Beceriler  : Karar Verme Becerisi, Eleştirel Düşünme Becerisi
         Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi, Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi
          Çalışmanın Adı            SIVILARIN DENGE BUHAR BASINCINI TANIYALIM                    20 dk.
          Çalışmanın Amacı  Denge buhar basıncını ve denge buhar basıncını etkileyen etmenleri öğrenebilme.


         Yönerge: Aşağıdaki deneyle ilgili bilgi ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


          Berk, sıvılarda denge buhar basıncını ve denge buhar basıncını etkileyen unsurları daha iyi anlaya-
          bilmek için aşağıdaki adımları takip ederek bir deney yapar ve bu deneyin sonuçlarını değerlendirir.

          1. Adım: Ağzı açık bir behere yarısına kadar su doldurup suyu ısıtır. Farklı sıcaklıklarda su mikta-
          rındaki değişimi gözlemler. Gözlem sonucunda suyun miktarının azaldığını fark eder.

          2. Adım: Ağzı kapalı bir behere yarısına kadar su doldurup suyu ısıtır. Su miktarındaki değişikliği
          gözlemler. Su miktarının önce azaldığını, sonra sabit kaldığını görür.

                                                           3. Adım: Yandaki düzeneği kurar, kabın
                                                           yarısına kadar su doldurur. Suyun farklı sı-
                                                           caklıklardaki buhar basıncını gözlemleyerek
                                                           hazırladığı tabloya sonuçları kaydeder.

                                                           4. Adım: 3. adımdaki düzenekte kullandığı
                                                           kapalı kap içine önce yarısına kadar su dol-
                                                           durup sabit sıcaklıkta suyun buhar basıncını
                                                           ölçer. Aynı işlemi etil alkolle tekrarlar. Deney
                                                           sonucunda etil alkolün buhar basıncının
                                                           suyun buhar basıncından daha yüksek oldu-
                                                           ğunu gözlemler.
          Görsel: Buhar basıncı
          5. Adım: 3. adımdaki düzenekte kullandığı kapalı kap içine önce yarısına kadar saf su doldurarak
             o
          20  C’de suyun buhar basıncını ölçer. Aynı işlemi sırasıyla etil alkol-saf su karışımı ve tuz-saf su
          karışımı doldurarak tekrarlar. Deney sonucunda etil alkol-saf su karışımının en yüksek, tuz-saf su
          karışımının en düşük buhar basıncına sahip olduğunu gözlemler.




         1.  Berk’in yaptığı deneyin ikinci adımında su miktarı önce azalmış, sonra sabit kalmıştır. Su miktarının birinci
             adımda olduğu gibi azalmaya devam etmeme sebebini açıklayınız.























          156
                                                                                                                           Hazırlayan: Sevtap AKMAN
   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162