Page 35 - Biyoloji 9 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 35

1         BİYOLOJİ 9                                      Ortaöğretim Genel Müdürlüğü





           5.  Aşağıda hazırlanan düzenek üzerinden verilen soruları cevaplayınız.

                                Bened ct çözelt s                                  Lügol çözelt s

                        I                                    II                                 III                                 IV






                               1           2    3          4     5          6

                                        %45                                 %45
                          Saf su                         Gl koz çözelt s                      N  asta çözelt s                        Saf su




                                             Seç c  geç rgen zar

             a) 1 ve 2 yönünde hangi maddelerin geçişi gözlemlenir?





             b) 3 ve 4 yönünde hangi maddelerin geçişi gözlemlenir?




             c) 5 ve 6 yönünde hangi maddelerin geçişi gözlemlenir?





             ç) I, II, III ve IV numaralı tüplerdeki sıvılarda nasıl renk değişimleri görülür? (Benedict: Glikoz var-
             lığında kiremit kırmızısı renk, Lügol: Nişasta varlığında mavi-mor renk verir.)





             d) I, II, III ve IV numaralı tüplerdeki sıvı seviyelerinde nasıl bir değişim görülür?






           6.  Gıdaları uzun süre saklamak için yoğunluklarını artırmak geçmişten günümüze kullanılan yöntem-
             lerdendir. Reçel, bal, tuzlu salça, tuzlu peynir gibi gıdalar uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir.
             Bu gıdaların uzun süre bozulmamasının sebeplerini kısaca açıklayınız.

















          34
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40