Page 35 - Biyoloji 9 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 35
1 BİYOLOJİ 9 Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
5. Aşağıda hazırlanan düzenek üzerinden verilen soruları cevaplayınız.
Bened ct çözelt s Lügol çözelt s
I II III IV
1 2 3 4 5 6
%45 %45
Saf su Gl koz çözelt s N asta çözelt s Saf su
Seç c geç rgen zar
a) 1 ve 2 yönünde hangi maddelerin geçişi gözlemlenir?
b) 3 ve 4 yönünde hangi maddelerin geçişi gözlemlenir?
c) 5 ve 6 yönünde hangi maddelerin geçişi gözlemlenir?
ç) I, II, III ve IV numaralı tüplerdeki sıvılarda nasıl renk değişimleri görülür? (Benedict: Glikoz var-
lığında kiremit kırmızısı renk, Lügol: Nişasta varlığında mavi-mor renk verir.)
d) I, II, III ve IV numaralı tüplerdeki sıvı seviyelerinde nasıl bir değişim görülür?
6. Gıdaları uzun süre saklamak için yoğunluklarını artırmak geçmişten günümüze kullanılan yöntem-
lerdendir. Reçel, bal, tuzlu salça, tuzlu peynir gibi gıdalar uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir.
Bu gıdaların uzun süre bozulmamasının sebeplerini kısaca açıklayınız.
34