Page 126 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 11
P. 126
Koligatif Özellikler - Çözünürlük - Çözünürlüğe
KİMYA Etki Eden Faktörler ÇÖZÜMLÜ SORULAR
31. • Dalgıçlar derin sulardan yüzeye hızlıca çıkış yaptığın- Çözüm:
da, ani basınç düşüklüğü nedeniyle, kanda çözünmüş
20°C’de çözünürlük 32 g/100 g sudur.
N gazı açığa çıkar ve bu olay vurguna neden olur.
2
• Soğuk denizlerdeki balık sayısı, sıcak denizlere oranla 32 g·X + 100 g su = 132 g doymuş çözelti
daha fazladır.
132 g doymuş çözelti 32 g X çözünürse
Verilen örneklerden de anlaşılacağı üzere basıncın düşme-
660 g doymuş çözelti ?
si veya sıcaklığın yükselmesi, bir sıvı içindeki çözünen gaz
⋅
miktarını azaltır. 32 660
? = = 160 g X tuzu çözünür.
132
660 g doymuş çözelti – 160 g X tuzu = 500 g su bulunur.
60°C’de 160 g tuzu çözmek için gerekli olan su miktarı
hesaplanır.
60°C’de çözünürlük 20 g/100 g su
100 g su 20 g çözünürse
? 160 g X için
⋅
Yukarıdaki kaplarda H O ile CO gazları belirtilen sıcaklık 100 160
2 2 ? = = 800 g su gerekir.
ve basınçta dengededir. 20
Buna göre çözeltilerin pH değerleri arasındaki bağıntı Başlangıçta 500 g su bulunuyor. Gerekli olan su 800 g oldu-
için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? ğundan
A) I > II > III 800 – 500 = 300 g su ilave edilmelidir.
B) I > III > II
Cevap: B
C) II > I > III
D) II > III > I
E) III > I > II
33.
Çözüm:
Gazların çözünürlüğü yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta
arttığından I. kapta çözülebilecek CO gazı miktarı en fazladır.
2
II. ve III. kaplar karşılaştırıldığında aynı sıcaklıkta III. kaptaki
basınç daha fazla olduğundan III. kapta çözülebilecek CO
2
gazı miktarı II. kaptakinden fazladır. Kaplarda çözülebilecek
CO gaz miktarları arasında I > III > II’dir.
2
Yukarıda verilen X katısının sudaki çözünürlük sıcaklık
CO asidik özellik gösterdiğinden sulu çözeltileri de asidik
2 grafiğine göre
özellik gösterir.
I. 40°C sıcaklıkta hazırlanan 360 g doymuş çözelti 20°C
CO gazının sudaki çözünürlüğü arttıkça asitlik özellik artar
2
ve pH azalır. Çözeltilerin pH değerleri arasında II > III > I sıcaklığa soğutulursa 110 g X tuzu kristallenir.
bağlantısı bulunur. II. 10°C’de 200 g suyla hazırlanan doygun çözelti 30°C’ye
Cevap: D
ısıtıldığında tekrar doygunolabilmesi için 120 g su bu-
harlaştırılmalıdır.
32. X katısına ait çözünürlük sıcaklık grafiği veriliyor.
III. 20°C’de hazırlanan doygun çözelti kütlece %25’liktir.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III
Çözüm:
I. 40°C’de çözünürlük 80 g / 100g su
20°C’de 660 gram doygun X çözeltisi 60°C’ye ısıtıldığında
kristallenme olmaması için en az kaç gram su ilave edil- 80 g X + 100 g su = 180 g doymuş çözelti olduğuna göre
melidir?
160 g X + 200 g su = 360 g doymuş çözelti olur.
A) 200 B) 300 C) 400 D) 500 E) 800
124