Page 53 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Biyoloji 9
P. 53
BİYOLOJİ 3 TEST
Enzimler - Vitaminler - Hormonlar
1. Enzimatik bir reaksiyona ait bazı moleküller X, Y, Z olarak 4. Biyoloji dersinde öğrenciler üç deney tüpüne eşit miktarda aynı
isimlendirilerek şematize edilmiştir. besin maddesini ve bu besini hidroliz eden eşit miktarda enzi-
mi koymuş, aşağıda verilen sıcaklıklarda yeterli süre beklet-
miştir.
Buna göre,
I. X, Z’nin yapısına katılmadığından miktarı değişmez.
II. Y’nin miktarı artırılırsa Z de artabilir.
III. Z’nin ortamda birikmesi X’ in faaliyetini yavaşlatabilir.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III Buna göre öğrenciler,
I. 1. tüpteki besinin tamamının sindirilmesi 3. tüptekinden
daha uzun sürmesi beklenir.
II. Sindirim enzimleri sadece hücre içinde etkindir.
III. 2. tüpteki besinin sindirimi 3. tüpe göre daha kısa sürede
tamamlanır.
çıkarımlarından hangilerine ulaşabilir?
2. Hormonlarla ilgili verilen özelliklerden hangisi yanlıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
A) Amino asit, protein ya da steroit yapılı organik bileşiklerdir. D) I ve III E) II ve III
B) Üretildikleri bölgede ya da farklı doku ve organlarda etki
gösterirler.
C) Normalden daha az ya da daha çok salgılanması anor-
malliklere neden olabilir.
D) Canlıların metabolik işlevlerinin düzenlenmesinde görev
alırlar.
E) Bileşik enzimlerin koenzim kısmını oluştururlar.
5. Aşağıdakilerden hangisi, vitamin ve mineraller için ortak
3. Enzimler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? bir özellik değildir?
A) Bileşik enzimlerin yapısında inorganik maddeler bulunabilir. A) Sindirim sisteminde hidrolize uğramadan kana karışma
B) Her enzim belirli bir substrata özgüdür. B) Enzimlerin aktifleşmesini sağlama
C) Hem hücre içinde hem de hücre dışında sentezlenir. C) Enerji ham maddesi olarak kullanılmama
D) Farklı enzimler için DNA’nın farklı bölgeleri şifre verir. D) Kanda pH ve iyon dengesini düzenleme
E) Üç boyutlu yapıları sıcaklık ve pH değişimlerinden etkilenir. E) Besinlerle hazır olarak alınma
50 51