Page 58 - Dört Dörtlük AYT Biyoloji
P. 58

BİYOLOJİ                                     Sindirim Sistemi                       ÇÖZÜMLÜ SORULAR



        5.   Yutak; yemek borusu ve soluk borusunun açıldığı ortak alandır.  7.   Besinler mekanik sindirimde yüzey alanı artırılarak kimyasal
                                                                   sindirime hazırlanırken, kimyasal sindirimde hücre zarından
            Yutakla ilgili,
                                                                   geçebilecek hâle getirilir.
             I. Yutkunma sırasında gırtlak kapağı (epiglottis), soluk bo-
                                                                   Buna göre kimyasal sindirimle ilgili,
               rusunu kapatarak besinlerin soluk borusuna girmesini en-
               geller.                                              I. Besinlerin su ve enzimlerle kimyasal bağlarının koparılıp
                                                                      yapı taşlarına ayrılmasıdır.
             II. Besinler yutakta hem mekanik hem de kimyasal sindirime
               uğratılır.                                           II. Sindirim kanalının belirli bölümlerinde gerçekleşir.
            III. Yutkunma  işlemi  istemli  başlayıp  refleks  olarak  devam      III. Sindirim kanalında besinler hücre dışı sindirime uğrar.
               eder.
                                                                   ifadelerinden hangileri doğrudur?
            yargılarından hangileri doğrudur?
                                                                   A)  Yalnız II      B) Yalnız III     C) I ve II
            A) Yalnız I       B) Yalnız II      C) I ve II
                                                                             D) I ve III       E) I, II ve III
                      D) I ve III       E) I, II ve III
                                                                   Çözüm:
            Çözüm:
                                                                   Büyük moleküllü besin maddelerinin su kullanılarak enzim-
            Ağızdaki besinlerin yutulması sırasında soluk borusuna kaç-  lerle kimyasal bağlarının koparılıp yapı taşlarına ayrılmasına
            masını önlemek için gırtlak kapağı (epiglottis) adı verilen kı-  kimyasal sindirim denir. Kimyasal sindirimin amacı, besinleri
            kırdak bir kapak, soluk borusunu kapatır. Otonom sinir sis-  hücre  zarından  geçebilecek  yapı  taşlarına  kadar  parçala-
            temine bağlı olarak gerçekleşen yutma refleksinin yutaktan   maktır.  Besinlerin  salgılanan  enzimlerle  hücrenin  dışındaki
            geçtikten sonraki hareketi, peristaltik harekettir. Yemek boru-  bir boşlukta yapı taşlarına kadar parçalanmasına hücre dışı
            sunun ağza yakın olan kısmındaki kaslar çizgili kas, diğerleri   sindirim denir ve besinler sindirim kanalında sindirime uğrar.
            düz kastır. Bu nedenle yutkunma işlemi istemli başlayıp ref-  İnsanda sindirim hücre dışı sindirim şeklinde gerçekleşir. Bu
            leks olarak devam eder. Bu nedenle cevap I ve III. öncüllerin   nedenle cevap I, II ve III. öncüllerin yer aldığı E seçeneğidir.
            yer aldığı D seçeneğidir.
                                                                                                          Cevap: E
                                                   Cevap: D





        6.   Besinlerin görülmesi, kokusunun alınması ve mide mukoza-  8.   Sindirim  sisteminde  belirli  bir  bölüme  ait  özellikler  aşağıda
            sıyla temas etmesi gibi çeşitli uyaranlarla mide öz suyunun   verilmiştir.
            salgılanması uyarılabilir.
                                                                   Buna göre,
            Buna göre,
                                                                      •  Yutak ile mide arasında uzanıp ağız boşluğunu mideye
             I. Vagus siniri mideyi salgı yapması için uyarır.        bağlayan kanaldır.
                                                                      •  Duvarındaki  kaslar  peristaltik  hareketlerle  besinin  ilerle-
             II. Gastrin hormonu mideyi uyararak mide özsuyu salgılatır.
                                                                      mesini sağlar.
            III. Midede besin yokken mide öz suyunun salgılanması uya-
                                                                      •  Besinlerin  ilerlemesi  istemli  başlayıp,  refleks  olarak  de-
               rılamaz.
                                                                      vam eder.
            ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                                                   özellikleri sindirim kanalının hangi bölümüne aittir?
            A) Yalnız I       B) Yalnız II      C) I ve II         A)  Yutak           B) Mide             C) Yemek borusu
                      D) I ve III       E) I, II ve III                      D) Ağız           E) İnce bağırsak
            Çözüm:
                                                                   Çözüm:
            Mideyi uyarıcı olarak vagus siniri etkilidir. Mide ayrıca gastrin adı
            verilen hormon salgılar. Mide bezlerinden kana salgılanan gast-     Yemek borusu, yutak ile mide arasında uzanıp ağız boşluğu-
            rin hormonu kan dolaşımıyla tekrar mideye ulaşır, mide duvarın-  nu mideye bağlayan kanaldır. Yemek borusunun duvarındaki
            daki salgı yapan hücreleri uyararak mide öz suyunu salgılatır.   kaslar, peristaltik hareketlerle besinlerin ilerlemesini sağlar.
            Midede besin olmasa bile besinlerin görülmesi ve kokusunun   Ağza yakın olan kısmındaki kaslar çizgili kas, diğerleri düz
            alınması mide öz suyunun salgılanmasını uyarır. Bu nedenle   kastır.  Bu  yüzden  yutkunma  işlemi  istemli  başlayıp  refleks
            cevap I ve II. öncüllerin yer aldığı C seçeneğidir.    olarak devam eder.

                                                   Cevap: C                                               Cevap: C



                                                           58
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63