Page 70 - Dört Dörtlük AYT Biyoloji
P. 70

BİYOLOJİ                                     Sindirim Sistemi                                   2. TEST B



        5.   Sindirim sisteminin sağlıklı yapısını korumak için besinler iyi-  7.   Mide veya onikiparmak bağırsağının sindirim sıvıları tarafın-
            ce çiğnenmeli, çok sıcak ya da çok soğuk besin tüketmekten,   dan zarar görmesi sonucu meydana gelen yara oluşumudur.
            yemekten sonra yoğun fiziksel hareketler yapmaktan kaçınıl-  Bu rahatsızlığın ağrısı şiddetlidir. Ağrıların sıklığı sonbahar-
            malıdır. Bunlara dikkat edilmezse reflü, gastrit, ülser, hemo-  da ve ilkbaharda artar. Hastalarda bulantı, kusma, iştahsızlık
            roit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.  ve  kilo  kaybı  gözlenir.  En  büyük  neden Helicobacter pylori
                                                                   (Helikobakter pilori) adlı bir mikroorganizmadır.
            Aşağıda bir sindirim sistemi rahatsızlığı şematize edilmiştir.
                                                                   Buna göre verilen sindirim sistemi rahatsızlığı aşağıdaki-
                                                                   lerden hangisidir?

                               Mide içeriğinin                     A)  Reflü
                                yukarı kaçışı
                                                                   B)  Gastrit
                                                                   C)  Ülser
                                                                   D)  Hemoroit
                                                                   E)  Kabızlık






            Bu rahatsızlıkla ilgili,
             I. Mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter kaslarının göre-
               vini yapamamasından kaynaklanır.
             II. Ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi, genellikle yemek ye-
               nildikten sonra gözlenir.
            III. Görseldeki sindirim sistemi rahatsızlığı reflü hastalığıdır.
            IV. Kimus asidik olduğundan yemek borusunun mukoza taba-
               kasına zarar verebilir.
            ifadelerinden hangileri doğrudur?
            A)  I ve II

            B)  II ve III
            C)  III ve IV
                                                               8.   Lokma yutulduğunda midenin asidik ortamı nedeniyle amilaz
            D)  I, II ve III
                                                                   inaktif hâle gelir. Bu nedenle midede sindirilemeyen karbon-
            E)  I, II, III ve IV
                                                                   hidratların sindirimi ince bağırsağın bazik ortamında devam
                                                                   eder.

                                                                   İnce  bağırsakta  pankreatik  amilazın  görev  yapabilmesi
                                                                   için mideden gelen asidik kimusun nötralizasyonu sıra-
                                                                   sında,

        6.   Besinler, mideden ince bağırsağın ilk kısmı olan onikiparmak      I. kimusun duedonuma gelmesi
            bağırsağına geldiğinde asidik olan kimus, bağırsak mukoza-
                                                                    II. ince bağırsaktan sekretin hormonu salgılanması
            sından sekretin hormonu salgılanmasını uyarır.
                                                                                                 -
                                                                   III. pankreastan bikarbonat iyonu (HCO ) salgılanması
                                                                                                 3
            Sekretin hormonu, kan dolaşımıyla pankreasa ulaştığın-
                                                                   olaylarının gerçekleşme sırası aşağıdakilerin hangisinde
            da pankreastan sindirim kanalına aşağıdakilerden hangi-
                                                                   doğru verilmiştir?
            si salgılanabilir?
                                                                   A)  I - II - III
            A)  Safra salgısı
                                                                   B)  II - I - III
            B)  İnsülin
                                                                   C)  I - III - II
                                 -
            C)  Bikarbonat iyonu (HCO )
                                3
                                                                   D)  II - III - I
            D)  Kolesistokinin
                                                                   E)  III - II - I
            E)  Gastrin
                                                           70
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75