Page 72 - Dört Dörtlük-AYT-Biyoloji
P. 72

BİYOLOJİ                                     Sindirim Sistemi                                   2. TEST B



        5.   Sindirim sisteminin sağlıklı yapısını korumak için besinler iyi-  7.   Mide veya onikiparmak bağırsağının sindirim sıvıları tarafın-
            ce çiğnenmeli, çok sıcak ya da çok soğuk besin tüketmekten,   dan zarar görmesi sonucu meydana gelen yara oluşumudur.
            yemekten sonra yoğun fiziksel hareketler yapmaktan kaçınıl-  Bu rahatsızlığın ağrısı şiddetlidir. Ağrıların sıklığı sonbahar-
            malıdır. Bunlara dikkat edilmezse reflü, gastrit, ülser, hemo-  da ve ilkbaharda artar. Hastalarda bulantı, kusma, iştahsızlık
            roit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.  ve  kilo  kaybı  gözlenir.  En  büyük  neden Helicobacter pylori
                                                                   (Helikobakter pilori) adlı bir mikroorganizmadır.

                                                                   Yukarıda verilen sindirim sistemi rahatsızlığı hangisidir?
                               Mide içeriğinin
                                yukarı kaçışı                      A)  Reflü
                                                                   B)  Gastrit
                                                                   C)  Ülser

                                                                   D)  Hemoroit
                                                                   E)  Kabızlık




            Yukarıda  verilen  görseldeki  sindirim  sistemi  rahatsızlı-
            ğıyla ilgili,
             I. Mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter kaslarının göre-
               vini yapamamasından kaynaklanır.
             II. Ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi, genellikle yemek ye-
               nildikten sonra gözlenir.
            III. Görseldeki sindirim sistemi rahatsızlığı reflü hastalığıdır.
            IV. Kimus asidik olduğundan yemek borusunun mukoza taba-
               kasına zarar verebilir.

            ifadelerinden hangileri doğrudur?
            A)  I ve II

            B)  II ve III
            C)  III ve IV
            D)  I, II ve III
                                                               8.   Lokma yutulduğunda midenin asidik ortamı nedeniyle amilaz
            E)  I, II, III ve IV
                                                                   inaktif hâle gelir. Bu nedenle midede sindirilemeyen karbon-
                                                                   hidratların sindirimi ince bağırsağın bazik ortamında devam
                                                                   eder.

                                                                   İnce  bağırsakta  pankreatik  amilazın  görev  yapabilmesi
                                                                   için mideden gelen asidik kimusun nötralizasyonu sıra-
        6.   Besinler, mideden ince bağırsağın ilk kısmı olan onikiparmak   sında,
            bağırsağına geldiğinde asidik olan kimus, bağırsak mukoza-
                                                                    I. kimusun duedonuma gelmesi
            sından sekretin hormonu salgılanmasını uyarır.
                                                                    II. ince bağırsaktan sekretin hormonu salgılanması
            Sekretin hormonu, kan dolaşımıyla pankreasa ulaştığın-
                                                                                                 -
                                                                   III. pankreastan bikarbonat iyonu (HCO ) salgılanması
            da pankreastan sindirim kanalına aşağıdakilerden hangi-                              3
            si salgılanabilir?                                     olaylarının gerçekleşme sıralaması aşağıdakilerden han-
                                                                   gisinde doğru olarak verilmiştir?
            A)  Safra salgısı
                                                                   A)  I - II - III
            B)  İnsülin
                                                                   B)  II - I - III
                                 -
            C)  Bikarbonat iyonu (HCO )
                                3
                                                                   C)  I - III - II
            D)  Kolesistokinin
                                                                   D)  II - III - I
            E)  Gastrin
                                                                   E)  III - II - I
                                                           70
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77