Page 69 - Dört Dörtlük AYT Coğrafya
P. 69

COĞRAFYA                                            TEST
                                  Türkiye'de Tarım Ürünleri, Hayvancılık ve Ormancılık           1



        1.   Çeltik, yüksek sıcaklık ve bol su isteği olan bir bitkidir.   4.   Aşağıdaki haritada, Türkiye’de bir tarım ürününün üre-
            Ortalama sıcaklıkların 20–25 °C arasında olduğu yerler   tim miktarına göre dağılışı gösterilmiştir.
            bu ürünün yetişmesi için en uygun alanlardır. Çeltik, su
            içinde çimlenir ve ekiminden hasat dönemine kadar su
            içinde yetişir. Bu açıdan çeltik bitkisinin yetiştirilmesin-
            de iklim koşulları ve hidrografik özellikler önemlidir.

            Buna  göre,  aşağıdaki  illerden  hangisinde  bu  tarım
            ürününü yetiştirmenin daha zor olduğu söylenebilir?
            A) Edirne
            B) Samsun
            C) Çorum
                                                               Bu tarım ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
            D) Aksaray
                                                               A) Fındık         B) Mısır      C) Yer fıstığı
            E) Balıkesir
                                                                        D) Çay           E) Çeltik






        2.   Fındık için uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sı-
            caklığın 13-16°C olduğu, kış sıcaklığının -8°C’den aşa-  5.   Yetişme koşulları birbirine benzeyen buğday ve arpa,
            ğı düşmediği, yaz sıcaklığının 36°C’yi geçmediği, yıllık   yaz kuraklığı isteyen tarım ürünleridir.
            yağış miktarının 750 mm’nin üzerinde olduğu ve yağı-
            şın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.            Buna göre;
            Buna  göre,  aşağıdaki  şehirlerden  hangisi  fındığın      I. Mersin
            doğal yetişme alanları arasında yer almaz?         II. Rize
            A) Düzce                                           III. Van
                                                               IV. Trabzon
            B) Niğde
            C) Samsun                                          illerinden hangilerinde bu tarım ürünlerinin yetişme
                                                               alanlarının daha az olması beklenir?
            D) Giresun
            E) Trabzon                                         A) I ve II       B) I ve III      C) II ve III
                                                                       D) II ve IV       E) III ve IV









        3.   Türkiye’de  üretimi  en  yaygın  olan  tarım  ürünlerinden   6.   Türkiye’de  bazı  tarım  ürünlerinin  yetişme  alanları  ve
            biri üzümdür.                                      üretim miktarları çeşitli sebeplerle devlet kontrolü altın-
                                                               dadır.
            Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangi-
            sidir?                                             Aşağıdaki  tarım  ürünlerinden  hangisinin  yetişme
                                                               alanlarının böyle bir kontrolle belirlendiği söylene-
            A) Çok talep edilen bir ürün olması
                                                               bilir?
            B) Çiftçilerin geleneksel alışkanlıkları
                                                               A) Buğday        B) Çeltik         C) Mısır
            C) Ekonomik getirisinin yüksek olması
                                                                      D) Ayçiçeği         E) Arpa
            D) Endüstriyel ham madde özelliği taşıması
            E) İklim ve toprak seçiciliğinin düşük olması



                                                       67
                                                       67
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74