Page 71 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - AYT COĞRAFYA
P. 71

COĞRAFYA                                            TEST
                                  Türkiye'de Tarım Ürünleri, Hayvancılık ve Ormancılık           2



        1.   Türkiye’de doğal özelliklerle ilgili olarak Doğu Karadeniz   4.   Aşağıda Türkiye haritasında üretim alanları devlet kont-
            kıyıları ile Erzurum ve Kars yaylalarının yüksek kısımla-  rolünde olduğu bilinen bir tarım ürününün yetiştirildiği
            rında buğday tarımı yapmak zordur.                 alanlar gösterilmiştir.

            Aşağıdakilerden  hangisinde  bu  alanlarda  buğday
            tarımı yapmanın zor olma nedenleri sırasıyla doğru
            verilmiştir?

            A)  Eğim-Yağış rejimi
            B)  Düşük sıcaklıklar-Eğim
            C)  Yağış miktarı-Toprak cinsi
            D)  Yüksek sıcaklıklar-Kuraklık
            E)  Yağış rejimi-Düşük sıcaklık
                                                               Bu tarım ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
                                                               A) Tütün         B) Haşhaş        C) Çeltik
                                                                       D) Fındık         E) Üzüm








        2.   Tarımsal verimliliği etkileyen doğal ve beşerî faktörler   5.   Türkiye’de tarım arazilerinin büyük bir bölümünde sula-
            bulunmaktadır.                                     ma yetersizliğinden dolayı nadas metodu uygulanmak-
                                                               tadır
            Buna göre;
                                                               Bu  uygulamanın  azalması  sonucunda  aşağıdaki-
             I. iklim,
                                                               lerden  hangisinin  gerçekleşme  olasılığı  daha dü-
             II. toprağın bakımı,                              şüktür?
            III. ıslah çalışmaları
                                                               A)  Tarım ürünleri ihracatı artar.
            faktörlerinden hangileri bu durumu etkileyen beşerî   B)  Tarımsal ürün çeşitliliği azalır.
            unsurlardandır?
                                                               C)  Tahıl üretim alanları genişler.
            A) Yalnız I      B) Yalnız II      C) Yalnız III
                                                               D)  Erozyonda azalma gerçekleşir.
                    D) I ve III       E) II ve III
                                                               E)  Tarımsal üretimde dalgalanma azalır.








                                                           6.   Aşağıda bir tarım ürününe ait bazı özellikler verilmiştir.

                                                               •  Akdeniz ikliminin karakteristik ürünüdür.
        3.   Türkiye’de tarım faaliyetleriyle ilgili aşağıdaki bilgi-
            lerden hangisi yanlıştır?                          •  Kış sıcaklığının 8-10°C’nin üzerinde olduğu alanlar-
                                                                 da yetiştirilir.
            A)  Tarımsal ürün çeşitliliği bakımından zengindir.
                                                               •  Manisa, Aydın, Bursa, Balıkesir, İzmir, Hatay, Gazian-
            B)  İç bölgelerde genellikle kuru tarım yapılır.     tep ve Mersin üretiminde ön plana çıkan şehirlerdir.
            C)  Batı Anadolu’da plantasyon tarım yaygındır.     Bu tarım ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
            D)  Engebeli alanlarda makineleşme yaygın değildir.
                                                               A) Zeytin      B) Turunçgiller      C) Muz
            E)  Akdeniz iklim bölgesinde genelde ekonomik getirisi
                                                                        D) Kivi          E) Üzüm
               yüksek ürünler yetiştirilir.


                                                       69
                                                       69
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76