Page 118 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - AYT KİMYA
P. 118
Koligatif Özellikler - Çözünürlük - Çözünürlüğe
KİMYA Etki Eden Faktörler ÇÖZÜMLÜ SORULAR
5. Buzdolabında beklemiş reçelin bir müddet sonra Çözüm:
şekerlenmesi ile ilgili
100 g su buharlaştırılırsa; kalan su miktarı= 300-100 = 200 g
I. Çözünürlük miktarını aşan şeker kristallenerek ortamdan olur.
ayrılmıştır.
40°C sıcaklıkta;
II. Çözelti kararlı yapıya ulaşmıştır. 100 g su 40 g KCl
III. Sıcaklık artışı şekerin çözünürlüğünü artırır. 200 g su X g KCl
X = 80 g KCl çözünür.
yargılarından hangileri doğru olur?
60°C sıcaklıkta, 100g KCl çözünmüştü.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III 100-80 = 20 g KCl çökerek ortamdan ayrılır.
Cevap: C
Çözüm:
Buzdolabında beklemiş reçelin şekerlenmesi ile çözünürlük 8. I. 1 molal C H O
6 12 6
miktarını aşan şeker kristallenerek ortamdan ayrılır. Çözelti
II. 1 molal NaNO
3
kararsızdır. Kristallenerek kararlı yapıya ulaşır.
III. 0,5 molal KCl
Sıcaklık artışı çözünürlüğü artırır.
Yukarıda molal derişimleri verilen sulu çözeltilerin 1
Cevap: E atm basınçta kaynama sıcaklıkları arasındaki ilişki
aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) II > I = III
6. Asitli içecekler, CO gazının yüksek basınçta çözelti içinde
2 B) I > II > III
çözünmesi ile üretilir ve soğuk olarak tüketilmesi önerilir.
C) I = II = III
Buna göre gazların çözünmesi ile ilgili
D) II > I > III
I. Çözünürlükleri sıcaklıkla ters orantılıdır.
E) III > II > I
II. Çözünürlükleri basınçla doğru orantılıdır.
III. Vurgun olayı örnek olarak verilebilir. Çözüm:
yargılarından hangileri doğru olur? C H O suda moleküler çözünür. NaNO ve KCl suda
6 12 6 3
çözündüklerinde 2 iyon oluştururlar.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
-
+
D) II ve III E) I, II ve III NaNO (suda) √ Na (suda) + NO (suda)
3
3
-
+
KCl (suda) √ K (suda) + Cl (suda)
Çözüm: Molalite ve tanecik sayısı artarsa kaynama sıcaklığı artar.
Gazların çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır. Basınç Cevap: A
arttıkça artar. Vurgun genellikle dalgıçlarda görülen ani
basınç değişikliği nedeniyle gaz çözünürlüğünün değişmesi
sonucu oluşur. 9. 1000 gram suda 2 mol şekerin çözünmesiyle oluşan
çözeltinin 1 atm basınçtaki donma noktası kaç °C olur?
Cevap: E
(K =1,86 °C/molal)
d
A) 3,72 B) 1,86 C) 0 D) -1,86 E) -3,72
7. KCl tuzunun çözünürlüğü, Çözüm:
40°C sıcaklıkta 40 g/100 g su Şeker suda moleküler olarak çözünür.
60°C sıcaklıkta 46 g/100g su olarak veriliyor. Molalite =2/1 = 2
60°C sıcaklıkta 300 g suda 100 g KCl çözülerek hazırlanan ¢T = K ·m·T
A
d
d
çözeltinin sıcaklığı 40°C değerine düşürülüyor ve 100 g
¢T =1,86·2·1 ¢T =3,72
su buharlaştırılıyor. Buna göre kaç g KCl katısı çökerek d d
ortamdan ayrılmıştır?
T = 0-3,72 T = -3,72
d d
A) 5 B) 10 C) 20 D) 30 E) 35
Cevap: E
116