Page 24 - Dört Dörtlük TYT Biyoloji
P. 24
BİYOLOJİ İnorganik Bileşikler 2. TEST
5. Demir, fosfor ve iyot elementlerine ait özellikler aşağıda karı- 7. Günlük beslenmede süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda
şık olarak verilmiştir. alan yetişkin bir insanda,
I. nükleotit yapısına katılma I. fosfor
II. tiroksin hormonu yapısına katılma II. kalsiyum
III. hemoglobin yapısına katılma III. demir
Bu minerallerin sahip olduğu özellikler hangi seçenekte IV. flor
doğru olarak eşleştirilmiştir?
minerallerinden hangilerinin eksikliğine bağlı rahatsızlık-
lar gözlenmez?
I II III
A) İyot Fosfor Demir A) I ve II
B) Demir İyot Fosfor B) II ve III
C) Fosfor Demir İyot C) III ve IV
D) İyot Demir Fosfor D) I, II ve III
E) Fosfor İyot Demir E) I, II ve IV
6. Bitkiler, toprakta çözünmüş mineralleri kökleri aracılığıyla alıp
yapraklara kadar taşır.
Bu taşımada suyun,
I. özgül ısısının yüksek olması
II. adhezyon kuvveti
III. iyi bir çözücü olması
IV. kohezyon kuvveti 8. Kayısı, incir, üzüm ve biber gibi sebze ve meyvelerin, us-
kumru gibi bazı balıkların kurutularak saklanması aşağı-
özelliklerinden hangileri etkilidir?
dakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Yalnız III
A) Besin değerini artırmak
B) I ve II
B) Su yoğunluğunu azaltarak bozulmalarını önlemek
C) II ve IV
C) Mevsimi dışında kullanım için maliyetini düşürmek
D) I, II ve IV
D) Kullanım süresini ve alanlarını artırmak
E) II, III ve IV
E) Kalori değerlerini yükseltmek
24
24
24