Page 26 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT BİYOLOJİ
P. 26

BİYOLOJİ                                   İnorganik Bileşikler                                   2. TEST



        5.   Demir, fosfor ve iyot elementlerine ait özellikler aşağıda karı-  7.   Günlük beslenmede süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda
            şık olarak verilmiştir.                                alan yetişkin bir insanda,

             I. nükleotit yapısına katılma                          I. fosfor
             II. tiroksin hormonu yapısına katılma                  II. kalsiyum
            III. hemoglobin yapısına katılma                       III. demir

            Bu minerallerin sahip olduğu özellikler hangi seçenekte      IV. flor
            doğru olarak eşleştirilmiştir?
                                                                   hangilerinin eksikliğine bağlı rahatsızlıklar gözlenmez?
                 I          II       III                           A)   I ve II
            A)  İyot     Fosfor   Demir                            B)   II ve III
            B)  Demir    İyot     Fosfor                           C)   III ve IV
            C)  Fosfor   Demir    İyot                             D)   I, II ve III

            D)  İyot     Demir    Fosfor                           E)   I, II ve IV
            E)  Fosfor   İyot     Demir
































        6.   Bitkiler, toprakta çözünmüş mineralleri kökleri aracılığıyla alıp
            yapraklara kadar taşır.

            Bu taşımada suyun,
             I. özgül ısısının yüksek olması
             II. adhezyon kuvveti

            III. iyi bir çözücü olması                         8.   Kayısı, incir, üzüm ve biber gibi sebze ve meyvelerin, us-
            IV. kohezyon kuvveti                                   kumru gibi bazı balıkların kurutularak saklanması aşağı-
                                                                   dakilerden hangisiyle açıklanır?
            özelliklerinden hangileri etkilidir?
                                                                   A)  Besin değerini artırmak
            A)  Yalnız III
                                                                   B)  Su yoğunluğunu azaltarak bozulmalarını önlemek
            B)  I ve II
                                                                   C)  Mevsimi dışında kullanım için maliyetini düşürmek
            C)  II ve IV
                                                                   D)  Kullanım süresini ve alanlarını artırmak
            D)  I, II ve IV
                                                                   E)  Kalori değerlerini yükseltmek
            E)  II, III ve IV



                                                           24
                                                           24
                                                           24
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31