Page 320 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT KİMYA
P. 320
KİMYA Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar 4. TEST - B
6. Genellikle 9. (…..) Sosis, salam hazır gıdaya örnektir.
2
diğer ilaç Hap
(…..) Nitrit, nitrat, propiyonik asit gibi kimyasallar hazır gıda-
1 formlarına göre larda kullanılan koruyuculara örnektir.
Konsantre hızlı etki gösterir. İğne
çözeltiler (…..) Taze fasulye, çilek doğal gıdaya örnektir.
hâlinde Şurup
hazırlanan sıvı Şurup (…..) Renklendiriciler şekerleme, reçel gibi birçok hazır gıda-
ilaç formudur. da kullanılır.
(…..) Hazır gıdanın lezzetini ve aromasını artırmak için her
Hap zaman yapay tatlandırıcılar kullanılır.
Merhem Yukarıda verilen ifadelerde doğru ifadeye (D), yanlış ifa-
deye (Y) yazıldığında yanıt hangi seçenekteki gibi olur?
Cilt ve mukoza
3
Antibiyotik
yoluyla alınır. A) Y, Y, Y, Y, D
Yukarıda verilen şemada 1. ifadeden yola çıkılarak B) D, Y, D, Y, D
bahsedilen ilaç formu bulunarak ilerlendiğinde; çıkış C) D, D, D, D, Y
noktasında aşağıdakilerden hangisine ulaşılır?
D) D, D, Y, D, D
A) Merhem B) İğne C) Şurup
E) Y, Y, D, D, Y
D) Hap E) Antibiyotik
7. İlaçların vücutta istenmeyen tepkimelere neden olmama- 10. Pastörizasyon besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaş-
sı için ilacın, latır fakat patojen mikroorganizmaları tamamen yok
etmez.
I. Doktor tarafından reçete edilmiş olması
UHT işleminde sütün yapısındaki bütün mikroorga-
II. Dozaj aralıkları nizmalar öldürülür ve besin değeri azalır.
III. Uygulanma şekli Pastörizasyonun amacı son kullanma tarihine kadar
IV. Saklanma koşulları pastörize ürünün içinde yaşayan patojen sayısını
hastalığa sebep olmayacak şekilde azaltmaktır.
durumlarından hangilerine dikkat edilmesi gerekir?
Yukarıdaki etkinlikte ifadelerin önüne doğru ise ‘’✓’’ yanlış
A) I ve II B) I ve III C) I, III ve IV ise ‘’X’’ işaretleri konulacaktır.
D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV
Buna göre bu etkinliği hatasız tamamlayan bir öğrenci-
nin cevapları aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
8. Gıdalarla ilgili olarak verilen
A) ✓ B) X C) ✓ D) X E) ✓
• Süt ve süt ürünleri …I… veya …II… ile işlenerek daya-
nıklı hâle getirilir. X ✓ ✓ ✓ ✓
• Ürün etiketlerinde ‘‘E’’ harfinin yanında birçok rakam- ✓ X X ✓ ✓
dan oluşan kodlarla …III… gösterilir.
• Hazır gıdalardaki etiketlerde ürünün üretildiği yer, içeri-
ği, …IV…, saklanma koşulları gibi birçok bilgi bulundu- 11. ‘’Glukronik asit insanlara zarar vermeyen bir madde olup
ğu gibi üretim ve …V… tarihi de bulunur. yemek soslarında kullanılır, ancak kediler için ölümcüldür.
Arsenik insanlar için ölümcül olmasına rağmen yemlerine
numaralarla gösterilen yerlere gelmesi gereken sözcük-
eklendiğinde tavukların kas kütlesini arttırır. İnsanları
ler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
mutlu eden çikolatada bulunan teobromin küçük bir köpeği
I II III IV V
öldürebilir. Sosis ve salamdaki nitritler kanserojendir.’’
katkı son pastöri- besin
A) UHT Vücuda alınan kimyasalların etkileri ile ilgili olarak veri-
maddeleri kullanım zasyon değerleri
len yukarıdaki örneklere göre,
besin katkı pastöri- son
B) UHT
değerleri maddeleri zasyon kullanım I. İçeriği ve etkileri bilinmeyen maddeler tüketilmemelidir.
besin katkı son pastöri- II. Bir besin maddesi tüm canlıların besin zincirinde bulun-
C) UHT
değerleri maddeleri kullanım zasyon mayabilir.
pastöri- besin son katkı III. Hazır gıdalardaki katkılar sağlığa zararlı olabilir.
D) UHT
zasyon değerleri kullanım maddeleri yargılarından hangileri doğrudur?
pastöri- katkı besin son
E) UHT A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
zasyon maddeleri değerleri kullanım
D) II ve III E) I, II ve III
318