Page 320 - DÖRT DÖRTLÜK | KİMYA TYT
P. 320

KİMYA                          Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar                    4. TEST - B



        6.                  Genellikle                         9.   (…..) Sosis, salam hazır gıdaya örnektir.
                          2
                            diğer ilaç        Hap
                                                                   (…..) Nitrit, nitrat, propiyonik asit gibi kimyasallar hazır gıda-
             1              formlarına göre                        larda kullanılan koruyuculara örnektir.
            Konsantre       hızlı etki gösterir.  İğne
            çözeltiler                                             (…..) Taze fasulye, çilek doğal gıdaya örnektir.
            hâlinde     Şurup
            hazırlanan sıvı                   Şurup                (…..) Renklendiriciler şekerleme, reçel gibi birçok hazır gıda-
            ilaç formudur.                                         da kullanılır.
                                                                   (…..) Hazır gıdanın lezzetini ve aromasını artırmak için her
                           Hap                                     zaman yapay tatlandırıcılar kullanılır.
                                             Merhem                Yukarıda verilen ifadelerde doğru ifadeye (D), yanlış ifa-
                                                                   deye (Y) yazıldığında yanıt hangi seçenekteki gibi olur?
                               Cilt ve mukoza
                            3
                                            Antibiyotik
                               yoluyla alınır.                     A)  Y, Y, Y, Y, D
            Yukarıda  verilen  şemada  1.  ifadeden  yola  çıkılarak   B)  D, Y, D, Y, D
            bahsedilen  ilaç  formu  bulunarak  ilerlendiğinde;  çıkış   C)  D, D, D, D, Y
            noktasında aşağıdakilerden hangisine ulaşılır?
                                                                   D)  D, D, Y, D, D
            A) Merhem          B) İğne             C) Şurup
                                                                   E)  Y, Y, D, D, Y
                      D) Hap               E) Antibiyotik


        7.   İlaçların vücutta istenmeyen tepkimelere neden olmama-  10.   Pastörizasyon besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaş-
            sı için ilacın,                                             latır  fakat  patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok
                                                                        etmez.
             I. Doktor tarafından reçete edilmiş olması
                                                                        UHT işleminde sütün yapısındaki bütün mikroorga-
            II. Dozaj aralıkları                                        nizmalar öldürülür ve besin değeri azalır.
            III. Uygulanma şekli                                        Pastörizasyonun amacı son kullanma tarihine kadar
            IV. Saklanma koşulları                                      pastörize  ürünün  içinde  yaşayan  patojen  sayısını
                                                                        hastalığa sebep olmayacak şekilde azaltmaktır.
            durumlarından hangilerine dikkat edilmesi gerekir?
                                                                   Yukarıdaki etkinlikte ifadelerin önüne doğru ise ‘’✓’’ yanlış
            A) I ve II         B) I ve III             C) I, III ve IV  ise ‘’X’’ işaretleri konulacaktır.
                      D) II, III ve IV      E) I, II, III ve IV
                                                                   Buna göre bu etkinliği hatasız tamamlayan bir öğrenci-
                                                                   nin cevapları aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
        8.   Gıdalarla ilgili olarak verilen
                                                                   A)   ✓    B)  X    C)  ✓     D)  X     E)  ✓
               •  Süt ve süt ürünleri …I… veya …II… ile işlenerek daya-
               nıklı hâle getirilir.                                  X         ✓        ✓         ✓         ✓
               •  Ürün etiketlerinde ‘‘E’’ harfinin yanında birçok rakam-  ✓    X        X         ✓         ✓
               dan oluşan kodlarla …III… gösterilir.
               •  Hazır gıdalardaki etiketlerde ürünün üretildiği yer, içeri-
               ği, …IV…, saklanma koşulları gibi birçok bilgi bulundu-  11.  ‘’Glukronik asit insanlara zarar vermeyen bir madde olup
               ğu gibi üretim ve …V… tarihi de bulunur.            yemek soslarında kullanılır, ancak kediler için  ölümcüldür.
                                                                   Arsenik insanlar için ölümcül olmasına rağmen yemlerine
            numaralarla gösterilen yerlere gelmesi gereken sözcük-
                                                                   eklendiğinde  tavukların  kas  kütlesini  arttırır.  İnsanları
            ler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
                                                                   mutlu eden çikolatada bulunan teobromin küçük bir köpeği
                       I               II              III              IV              V
                                                                   öldürebilir. Sosis ve salamdaki nitritler kanserojendir.’’
                  katkı    son           pastöri-  besin
            A)                    UHT                              Vücuda alınan kimyasalların etkileri ile ilgili olarak veri-
                maddeleri kullanım        zasyon  değerleri
                                                                   len yukarıdaki örneklere göre,
                  besin           katkı   pastöri-  son
            B)            UHT
                değerleri       maddeleri  zasyon  kullanım         I. İçeriği ve etkileri bilinmeyen maddeler tüketilmemelidir.
                  besin   katkı            son    pastöri-          II. Bir besin maddesi tüm canlıların besin zincirinde bulun-
            C)                    UHT
                değerleri maddeleri      kullanım  zasyon             mayabilir.
                 pastöri-  besin           son     katkı           III. Hazır gıdalardaki katkılar sağlığa zararlı olabilir.
            D)                    UHT
                 zasyon  değerleri       kullanım  maddeleri       yargılarından hangileri doğrudur?
                 pastöri-         katkı   besin    son
            E)            UHT                                      A) Yalnız I        B) Yalnız II         C) I ve II
                 zasyon         maddeleri değerleri  kullanım
                                                                             D) II ve III         E) I, II ve III

                                                           318
   315   316   317   318   319   320   321   322   323   324