Page 46 - Fen Lisesi Biyoloji 12 | 2. Ünite
P. 46

2.       Canlılarda Enerji
                       Dönüşümleri
           Ünite


                     50 - 55. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
                      Fırıncı; ekmek hamuru yapmak için un, tuz, maya
                     ve suyu belirli miktarlarda karıştırarak hamuru yoğu-
                     rur. Yoğrulan  hamuru,  mayalanmanın  gerçekleşme-
                     si  için  birkaç  saat  bekletir.  Hamurun  mayalanması,
                     kimyasal  bir  tepkimedir. Tepkime  sonucunda  maya
                     hücreleri, unda bulunan karbonhidratları CO  ve etil
                                                         2
                     alkole dönüştürür.






                  50. Ekmek hamurunu mayalarken un yerine nişasta kullanılabilir mi? Açıklayınız.
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………........................................................................
                  51. Fırıncı, hamur bezelerini göz kararıyla almak yerine daha adil olması amacıyla terazide tek tek tartarak
                     pişirmiştir. Fırından çıkardığında ekmeklerin hepsinin aynı büyüklükte olmadığını görmüştür. Bu du-
                     rumun sebebini açıklayınız.
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………........................................................................
                  52. Ekmek hamuru mayalanırken hamurun hacminin artmasının nedeni nedir? Yazınız.
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………........................................................................
                  53. Fırıncılar, yaz aylarında mayalanan hamurun içine özellikle buz katarlar. Bu durumun sebebi nedir? Yazınız.
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………………………………………………………
                     ……………………………………………………………………........................................................................
                  54. Ekmekler hamur hâldeyken ve piştikten sonra tartılmış, pişirme sonrası ekmeklerde az da olsa azalmanın
                     olduğu gözlenmiştir.
                     Buna göre
                        I. Maya hücrelerinin ölmesi
                          II. Hamurdan suyun buharlaşması
                         III. CO  çıkışının gerçekleşmesi
                            2
                     açıklamalarından hangileri bu azalmanın sebebi olabilir?
                     A) Yalnız I          B) Yalnız II          C) I ve II          D) II ve III          E) I, II ve III


                  55. Aşağıdaki tabloda hamurun mayalanması ile ilgili açıklamalar verilmiştir. Açıklamalar doğru ise “EVET”i,
                     yanlış ise “HAYIR”ı işaretleyiniz.


                                                                                      EVET        HAYIR
                      Un, tuz, maya karışımı soğuk su ile daha uzun sürede mayalanır.
                      Mayalanma işlemi için sıcak su kullanmak fırıncının işini kolaylaştırır.
                      Elle şekillendirilen hamur pişirilmeden önce bir süre bekletilir.
                      Mayalanmış hamur kullanılarak yeni hamurlar hazırlanabilir.






                                                           108
   41   42   43   44   45   46   47