Page 46 - Fen Lisesi Biyoloji 12 | 2. Ünite
P. 46
2. Canlılarda Enerji
Dönüşümleri
Ünite
50 - 55. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
Fırıncı; ekmek hamuru yapmak için un, tuz, maya
ve suyu belirli miktarlarda karıştırarak hamuru yoğu-
rur. Yoğrulan hamuru, mayalanmanın gerçekleşme-
si için birkaç saat bekletir. Hamurun mayalanması,
kimyasal bir tepkimedir. Tepkime sonucunda maya
hücreleri, unda bulunan karbonhidratları CO ve etil
2
alkole dönüştürür.
50. Ekmek hamurunu mayalarken un yerine nişasta kullanılabilir mi? Açıklayınız.
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………........................................................................
51. Fırıncı, hamur bezelerini göz kararıyla almak yerine daha adil olması amacıyla terazide tek tek tartarak
pişirmiştir. Fırından çıkardığında ekmeklerin hepsinin aynı büyüklükte olmadığını görmüştür. Bu du-
rumun sebebini açıklayınız.
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………........................................................................
52. Ekmek hamuru mayalanırken hamurun hacminin artmasının nedeni nedir? Yazınız.
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………........................................................................
53. Fırıncılar, yaz aylarında mayalanan hamurun içine özellikle buz katarlar. Bu durumun sebebi nedir? Yazınız.
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………........................................................................
54. Ekmekler hamur hâldeyken ve piştikten sonra tartılmış, pişirme sonrası ekmeklerde az da olsa azalmanın
olduğu gözlenmiştir.
Buna göre
I. Maya hücrelerinin ölmesi
II. Hamurdan suyun buharlaşması
III. CO çıkışının gerçekleşmesi
2
açıklamalarından hangileri bu azalmanın sebebi olabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
55. Aşağıdaki tabloda hamurun mayalanması ile ilgili açıklamalar verilmiştir. Açıklamalar doğru ise “EVET”i,
yanlış ise “HAYIR”ı işaretleyiniz.
EVET HAYIR
Un, tuz, maya karışımı soğuk su ile daha uzun sürede mayalanır.
Mayalanma işlemi için sıcak su kullanmak fırıncının işini kolaylaştırır.
Elle şekillendirilen hamur pişirilmeden önce bir süre bekletilir.
Mayalanmış hamur kullanılarak yeni hamurlar hazırlanabilir.
108