Page 37 - FL Kimya 10
P. 37

KİMYA HER YERDE


            21. Polimerlerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
               A) “Poli” kelimesi çok, “mer” kelimesi tekrar eden grup anlamındadır.
               B) Polimeri oluşturan küçük moleküllere monomer denir.
               C) Glikojen, nişasta, selüloz ve proteinler doğal polimerlerdir.
               D) Polimer maddelerin geri dönüşümleri yapılamaz.
               E) İki monomer birleşirse dimer, üç monomer birleşirse trimer oluşur.


            22. Saç boyası ile ilgili
                I. Papatya özü ve kına, bitkisel boyalardır.
                II. Sentetik boyalarda rezorsin ve alfa naftol gibi sentetik maddeler kullanılır.
                III. Saçın rengini açmak için hidrojen peroksit veya amonyak kullanılır.
                lV. Saç boyaları sert, kırılgan ve cansız saça neden olur.
                yargılarından hangileri doğrudur?
                A) l, ll, lll ve lV     B) l, ll ve lV          C) ll, lll ve lV            D) l, ll ve lll          E) l, lll ve lV


            23. l. Hap        ll. Tablet           lll. Draje          lV. Kapsül         V. Kaşe             Vl. Şurup
               Yukarıdaki ilaçlardan kaç tanesi katı formdadır?
               A) 6        B) 5            C) 4           D) 3        E) 2



            24. Aşağıdakilerden hangisi hazır gıdalarda kullanılan katkı maddelerinden biri değildir?
               A) Koruyucular
               B) Renklendiriciler
               C) Emülsiyonlaştırıcılar
               D) Tatlandırıcılar
               E) Pastörizasyon


            25. Gıda katkı maddeleri ile ilgili
                I. Gıdaların raf ömrünü uzatır.
                II. Eskiden gıda koruyucu katkı maddesi olarak tuz, sirke ve baharatlar kullanılmıştır.
                III. Renklendiriciler gıdaların güzel görünmesini sağlar.
                lV. Kod aralığı E400-E495 ile gösterilenler, emülsiyonlaştırıcılar olarak adlandırılır.
                V. Yapay tatlandırıcılar glikoz, früktoz ve sakkaroz gibi karbonhidratlardır.
                yargılarından hangileri doğrudur?
                A) l, ll, lll ve lV           B) l, ll ve lll             C) l, ll, lll ve V            D) l, lV ve V           E) l, ll, lll, lV ve V


            26. Yağlarla ilgili
                I. Doymuş yağlar sıvı, doymamış yağlar katı hâldedir.
                II. Ham yağlardan, yapışkan maddelerin ayrılması işlemine degumming denir.
                III. Yağlarda yağ asitliği oranı arttıkça yağın kalitesi düşer.
                lV. Ham yağların işlenmesi sonucunda elde edilen yağa rafine yağ denir.
                yargılarından hangileri doğrudur?
                A) l, ll ve lll     B) ll, lll ve lV           C) l, ll ve lV           D) l, lll ve lV          E) l, ll, lll ve lV







                                                                                                              205
   32   33   34   35   36   37