Page 33 - FL Kimya 10
P. 33

KİMYA HER YERDE



             Atık Yağ Toplama Projesi
                Çevre kirliliğini önlemek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak ama-
             cıyla okulunuzda atık yağ toplama projesi düzenleyiniz. Bunun için arka-
             daşlarınızla aşağıdaki çalışmaları yapınız.
             ‣  Yapacağınız çalışma ve proje için sınıf ya da okul genelinde duyuru
                 ve sunum yapınız.
             ‣  Okul yönetiminden izin ve yardım alarak atık yağ kapları temin ediniz.

             ‣  Okul kantininde, evlerde, iş yerlerinde, yemek fabrikalarında, restoran-
                larda kullanılmış atık yağları toplayarak atık yağ kaplarında biriktiriniz.
             ‣  Yeterli miktarda atık yağ biriktirdikten sonra bu atık yağları toplayan
                yerel yönetimlerle bağlantı kurup atıkları geri dönüşüme kazandırınız.

                Bu proje ile çevreye karşı duyarlılık göstererek farkındalık kazanılır.
             Böylece proje sayesinde ülke ekonomisine katkıda bulunarak israf ön-
             lenir. Atık yağların yönetimi ile ilgili proje örneğinden hareketle, siz de
             bireysel ya da grup olarak atık yağların geri dönüşümü ile ilgili yapılan
             çalışmaları ya da projeleri araştırınız. Konuyla ilgili özgün bir proje tasar-
             layabilirsiniz. Bilimsel araştırmalarda, araştırma sonuçlarındaki verileri
             toplarken etik ilkelere uymak gerektiğini unutmayınız.




                                                       4.1

                                                UYGULAMA SORULARI



                  1. Sert sularda sabun ve deterjanların kirleri temizleme özelliklerini açıklayınız.


                  2. Polimer, monomer ve mer kavramlarını bir polimer örneği üzerinde açıklayınız.



                  3. Polimer kullanılarak üretilen oyuncak ve tekstil ürünlerinin zararlarını yazınız.


                  4. Pastörizasyon ve UHT arasındaki farkları açıklayınız.


                  5. İlaçların farklı formlarda hazırlanmasının nedenlerini açıklayınız.


                  6. Doğal gıda ile hazır gıda arasındaki farklar nelerdir?



                  7. Yenilebilir yağların yanlış kullanımının sağlık üzerindeki etkilerini yazınız.


                  8. Yağ endüstrisinde kullanılan vinterize, sızma ve riviera yağlar nasıl elde edilir?



                  9. Halat üretiminde hangi polimer kullanılır? Bu polimerin özelliklerini yazınız.







                                                                                                              201
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37