Page 30 - FL Kimya 10
P. 30
Balık Yağı: Somon, hamsi, orkinos, uskumru, ringa gibi balıklardan elde
edilen yağ türüdür. Balık yağı, besin desteği olarak yaygın kullanılan bir
besin kaynağıdır. Çoklu doymamış yağ asitleri oranı en yüksek olan yağ
türüdür. Balık yağı, omega-3 yağ asitlerini içerdiği için kalp, damar ve kan-
ser hastalığı riskini azaltır, damar tıkanıklığı ve felci önler, kan basıncını
düşürerek hipertansiyonu kontrol eder.
Kanola Yağı: Kanola bitkisinden elde edilen
sıvı bir yağdır. Kanola yağı, gıda alanı dı-
şında da kullanılan bir yağdır (Görsel 4.53).
Mum, sabun, sanayi yağları, vernik ve biyo-
yakıt üretiminde kullanılır. Avrupa Birliği ülke-
lerinde kanola üretimi biyodizel elde etmek
için yapılmaktadır. Kanola yağı, yüksek sı-
caklıklarda bozulmadığı için kızartmalarda,
yüksek ısı gerektiren fırınlamalarda ve kon-
serve yiyeceklerde daha çok tercih edilir.
Görsel 4.53: Kanola yağı
Mısır Özü Yağı: Mısır tohumlarından elde edilen sıvı bir yağdır. Diğer
bitkisel yağlardan daha hafif ve daha ucuz olduğu için tercih edilir. Mısır
özü yağı, %85 oranında doymamış yağ içerdiği için kanda kolesterol sevi-
yesini düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır. A vitamini içerdiği için göz
o
sağlığına yararlıdır. Tutuşma sıcaklığı 232 C olduğundan kızartma yağı
olarak kullanılır. Mısır özü yağı, trans yağ içermeyen margarin üretiminde
kullanılır.
Fındık Yağı: Fındıktan fiziksel yollarla (eks-
traksiyon) elde edilen ve kimyasal bir işlem
uygulanmayan sıvı yağdır (Görsel 4.54).
Fındık yağı, doymamış yağ asidi olan oleik
asidi yüksek oranda içerir. Oleik asit, yapı-
sında çift bağ bulundurur ve kolay sindirilir.
Fındık yağı, kemik ve diş gelişimi için kal-
siyum, kan üretimi için demir, kasların ça-
lışması için potasyum, gelişim ve cinsiyet
hormonları yapımı için gerekli olan çinko Görsel 4.54: Fındık yağı
elementlerini içerir. Tablo 4.5’te bazı bitkisel yağların içerikleri verilmiştir.
Tablo 4.5: Bazı Bitkisel Sıvı Yağların İçerdiği Asit Yüzdeleri
Yağ Asidinin Özel-
Kimyasal Ayçiçek Mısır Özü Fındık Kanola
liği Doymuş/Doy- Zeytinyağı
Bileşimler Yağı Yağı Yağı Yağı
mamış
Palmitik asit (%) Doymuş 7.5-20 3-10 8-12 4-5 3-5
Stearik asit (%) Doymuş 0.5-5.0 1-10 2-5 2-3 1.5-2
Oleik asit (%) Doymamış 55-80 15-65 19-50 78-83 48-60
Linoleik asit (%) Doymamış 3.5-21 20-75 35-62 7-13 19-22
Linolenik asit (%) Doymamış 0.0-1.5 < 0.7 < 2.0 < 0.5 9-11
198