Page 27 - FL Kimya 10
P. 27

KİMYA HER YERDE


               Sağlık açısından ise alınan ürünün, son kullanma tarihine kadar insan
            sağlığı için tehdit içermediğinin garantisidir. Son kullanma tarihleri geç-
            tiği  zaman  gıdalar,  bozularak  mikroorganizmaların  çoğalmasına  neden
            olur. Özellikle et ve süt ürünlerinde mikroorganizmalar kolay çoğalabilir.
            Son kullanma tarihi geçmiş bu tür gıdalar tüketildiği zaman zehirlenmele-
            re neden olabilir. Gıda zehirlenmeleri sonucunda mide bulantısı, kusma,
            ishal ve baş ağrısı gibi belirtiler oluşur. Bu nedenle gıdaları satın alırken
            ambalajlarındaki üretim ve son tüketim tarihlerine dikkat edilmesi sağlık
            ve kalite açısından önemlidir. Ayrıca bu tarihlerin bilinmesi gıdanın sağlık
            açısından güvenirliğini arttırır. Tüketici üreticilere daha çok güven duyar.



            ç) Koruyucu, Renklendirici ve Yapay Tatlandırıcıların
               Kullanımlarının Sağlık Üzerindeki Etkileri
               Gıda katkı maddelerinin yarattığı riskler, bazen uzun dönemde ortaya
            çıkmakta ve kronik hastalıklara yol açmaktadır. Katkı maddelerinin gıda
            endüstrisinde güvenle kullanılabilmeleri için uzun bir inceleme ve değer-
            lendirme evresi geçirip sağlık riski yaratmadıkları belirlendikten sonra izin
            verilen katkı maddeleri listelerinde yer almaları gerekir.
               Gıdalarda kullanılan koruyucu, renklendirici ve yapay tatlandırıcıların
            "sıfır toksisite etkisinde" olmaları yani gıda endüstrisinde kullanılan mik-
            tarının hiçbir şekilde toksik etki yaratmayacak düzeyde olması önemlidir.
               Nitrit ve nitrat tuzları peynir ve et endüstrisinde özellikle etin kırmızı
            renginin korunması amacıyla kullanılmaktadır. Son yılllarda nitrit ve nitra-
            tın aşırı kullanımının kanserojen nitrozaminleri oluşturduğu şüphesi gide-
            rek ağırlık kazanmıştır.
               Renk maddeleri gıda endüstrisinde çok yaygın olarak bilinçsizçe kul-
            lanılan  katkı  maddeleridir.  Bazı  renklendiricilerin  çocuklarda  iştahsızlık,
            bulantı, kusma, karın ağrısı ve alerjik reaksiyonlara sebep olduğu bilin-
            mektedir.
               Şeker tadı veren yapay tatlandırıcılar, şekere nazaran düşük maliyetli
            olduğundan gıda sektöründe kullanımı hızla yaygınlaşan kimyasal mad-
                                                                              Görsel 4.50: Yapay tadlandırıcı
            delerdir.  Şekerden çok daha fazla tat veren ve yoğun enerji içeren yapay
            tatlandırıcılar sükroz, früktoz, sorbitol, mannitol; az enerji içeren aspar-
            tam, sakarin ve siklamat gibi maddelerdir (Görsel 4.50).
               Yapay tatlandırıcılar şekerleme, meyveli içecekler, reçel, baklava, süt-
            lü tatlılar, helva, sakız, meyveli yoğurt, dondurma, enerji içecekleri, düşük
            kalorili besinler, bisküvi, çikolata gibi besin maddelerinin bazılarında kulla-
            nılır.
               Yapay tatlandırıcılar vücut tarafından şeker gibi kabul edildiği için in-
            sülin salgılanmasına yol açabilir, insülin vücutta şeker bulamadığı zaman
            kişide  hipoglisemi  ortaya  çıkar.  Hipoglisemi  açlığa  neden  olarak  daha
            fazla yeme ihtiyacı doğurur. Bunun sonucunda da vücutta insülin direnci
            meydana gelir.
               Enerji veren yapay tatlandırıcı içeren gıdaların aşırı tüketimi, vücutta
            yağlanmaya ve kilo artışına neden olur.
               Yapay  tatlandırıcılar  çocuklarda  sinir  sistemine  zarar  verebilir.  Lenf,
            mesane ve kan kanserlerine sebep olan tümörlerde çoğalmalara neden
            olabilir.






                                                                                                              195
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32