Page 22 - FL Kimya 10
P. 22

2.

         BÖLÜM                              GIDALAR

                                            ‣  Hazır gıdaları seçerken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?
                                            ‣  Hazır gıdalarla beslenmek sağlıklı mıdır?
                                            ‣  Hazır gıdalar zararlı kimyasal maddeler içerir mi?
                                            ‣  Sadece hazır gıdalarla beslenen bir kişi dengeli beslenmiş olur mu?  ‣
                                            ‣  Hazır gıdalarla doğal gıdalar arasında ne gibi farklar vardır?

                                            4.2.1. Hazır Gıdaları Seçerken ve Tüketirken Dikkat
                                                    Edilmesi Gereken Hususlar


                                               Teknolojinin  gelişmesi  ve  iş  hayatının  yoğunlaşması  beslenme  alış-
               BİLGİ KUTUSU
                                            kanlıklarını  değiştirmiştir.  İnsanlar  zamandan  tasarruf  etmek  için  hazır
                                            gıda tüketimine yönelmişlerdir. Bu durum, hazır gıda sektörünün hızlı ge-
             Ulusal  gıda  yönetmelikleri
                                            lişmesine neden olmuştur.
             hazırlanırken, toplumun gıda
                                               Hiçbir kimyasal katkı maddesi içermeyen gıdalara doğal gıdalar denir.
             tüketim  kalıpları  dikkate  alı-
                                            Doğal gıdaların uzun süre bekletilmeden tüketilmesi tercih edilir. Besinler
             narak en aşırı tüketimde dahi
                                            tüketilmeden uzun süre bekletilirse bozulabilir. Bozulmuş gıdaları tüket-
             bir  katkı  için  ADI  değerinin
                                            mek sağlık için olumsuz etkiler oluşturur. Doğal gıdaların bozulmasını en-
             aşılmaması amaçlanır
                                            gellemek için gıda maddelerine fiziksel veya kimyasal işlemler uygulanır.
             [ADI  (mg/kg):  Acceptable
                                                                   Bu şekilde elde edilen ambalajlanmış gıdalara
             Daily  Intake-Günlük  alın-
                                                                   hazır gıda denir (Görsel 4.44).
             masına  izin  verilen  miktar
                                                                      Hazır  gıdaların  raf  ömürleri  doğal  gıdalar-
             değeri,  insanlarda  güvenli
                                                                   dan daha uzundur. Hazır gıdalar, uzun raf ömrü
             doz  olarak kabul  edilir.].
                                                                   ve besinlerin depolanmasına imkân verdiği için
             Bunun  için  kullanılan  gıda
                                                                   gıda  sektöründe  oldukça  önemlidir.  Pastörize
             türleri kısıtlanarak ve izin ve-
                                                                   süt, sucuk, sosis, salam, turşu, reçel, konser-
             rilen  gıda  ürünlerinde  katıla-
                                                                   ve,  bisküvi,  şekerleme,  çikolata,  hazır  çorba,
             cak  maksimum  konsantras-
                                             Görsel 4.44: Hazır gıdalar  ketçap,  mayonez  ve  margarinler  günümüzde
             yonlar  belirtilerek  kullanımı
                                            yaygın olarak kullanılan hazır gıdalardır.
             kontrol  altında  tutulur.  Ülke-
             mizde  gıda  katkı  maddeleri-
             nin  kullanımını  düzenleyen
                                            a) Hazır Gıdaların Doğal Gıdalardan Başlıca Farkları
             mevzuat ‟Türk Gıda Kodeksi
                                               Gıda katkı maddesi, tek başına besin değeri taşımayan gıdanın gö-
             Yönetmeliği”dir.
                                            rünüşünü, yapısını düzeltmek ve raf ömrünü arttırmak için gıdaya sınırlı
                                            miktarda katılan maddelerdir. Gıda katkı maddeleri, yasaların öngördüğü
                                            sınırlarda ve teknolojinin gerektirdiği miktarlarda kullanılmak zorunda olu-
                                            nan maddelerdir. Etkileri özel ya da çok amaçlıdır.
                                               Hazır gıdaların bozulmasını önlemek; lezzetini, aromasını ve albenisi-
                                            ni arttırmak için gıdaların içerisine katkı maddeleri konarak ısıl ve ışık iş-
                                            lemlerine tabi tutulur. Hazır gıdalar, gıda katkı maddelerini içerirken doğal
                                            gıdalar içermez. Hazır gıdalarda kullanılan başlıca katkı maddeleri ve bu
                                            maddelerin özellikleri aşağıda açıklanmıştır.

                                            Koruyucular:  Gıda  endüstrisinde  uygulanan  gıda  işleme  ve  saklama
                                            yöntemleri sürekli bir gelişim göstermiştir. Birbirinden farklı ısıl işlemler ile
                                            dondurma, kurutma ve ışınlama gibi tekniklerin ortaya çıkışı bu gelişmenin
                                            bir örneğidir.




                190
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27