Page 28 - FL Kimya 10
P. 28
OKUMA PARÇASI
’’
GIDALARDAKİ KATKI MADDELERİNİN İÇERİĞİ VE KATKI
MADDESİ KODLARI
Hazır gıdaların işlenmesi sırasında, da dört rakamdan oluşan bir sayı bulunur.
doğal besin maddelerine çok sayıda katkı Örneğin kodlama sisteminde E300, gıdada
maddesi ilave edilir. Gıda katkı maddelerinin askorbik asit olduğunu belirtir.
her birinin adlarını ve formüllerini öğrenmek Besin etiketlerinin içeriğinde, gıdada kul-
zordur. Bu maddelerin adları ve formülleri- lanılan farklı katkı maddelerinin özellikleri;
nin yerine, başlıca gıda katkı sınıfını tanı- renklendiriciler, koruyucular, pH düzenle-
mak daha kolaydır. Gıda katkı maddelerinin yiciler, tatlandırıcılar, emülsiyonlaştırıcılar,
kısa gösterilişi Avrupa Birliği’nin (European lezzet geliştiriciler, antioksidanlar, antibiyo-
Union) kodlama sistemine göre yapılır. Bu tikler ve diğer katkı maddeleri E kodlarıyla
kodlama sisteminde her katkı maddesinin beraber belirtilir. Hazır gıdalara katılan gıda
kodu, European kelimesinin ilk harfi olan katkı maddeleri ve E kodları Tablo 4.4’te ve-
“E” harfi ile başlar. E harfinden sonra üç ya rilmiştir.
Tablo 4.4: Gıda Katkı Maddeleri ve E Kodları
Katkı Maddesi Gıda Katkı Maddesi Gıda Katkı Maddesinin
Örnek
Sınıfı Kod Aralığı Özellikleri
Gıdaya görünüm kazan- E171 Titanyum dioksit
Renklendirici E100-E181
dırmak
E211 Sodyum benzoat
Koruyucular, Gıdanın oksitlenmesini
antioksidanlar önlemek, raf ömrünü
E200-E385
ve pH düzen- uzatmak ve pH değerini
leyiciler ayarlamak
Gıdada faz oluşmasını E440 Pektinler
Emülsiyon-
E400-E495 önlemek, akıcılığını ve
laştırıcılar
kıvamını ayarlamak
İncelticiler ve E555 Potasyum
Gıdanın topaklaşmasını
topaklanma E500-E599 alüminyum silikat
önlemek
önleyiciler
Lezzet E621 Monosodyum
E620-E640 Gıdanın lezzetini arttırmak
arttırıcılar glutamat
Hayvan yemlerine E713 Tilosin
Antibiyotikler E700-E899 katılarak hayvanları
hastalıklardan korumak
Parlatıcı, Gıda görünümüne par- E914 Oksitlenmiş
tatlandırıcı ve laklık vermek, gıdanın su polietilen mumu
E900-E1520
diğer gıda katkı kaybını önlemek ve tadını
maddeleri iyileştirmek
’’
196