Page 28 - FL Kimya 10
P. 28

OKUMA PARÇASI


                          ’’
                                 GIDALARDAKİ KATKI MADDELERİNİN İÇERİĞİ VE KATKI
                                                   MADDESİ KODLARI


                     Hazır  gıdaların  işlenmesi  sırasında,   da dört rakamdan oluşan bir sayı bulunur.
                   doğal  besin  maddelerine  çok  sayıda  katkı   Örneğin kodlama sisteminde E300, gıdada
                   maddesi ilave edilir. Gıda katkı maddelerinin   askorbik asit olduğunu belirtir.
                   her birinin adlarını ve formüllerini öğrenmek   Besin etiketlerinin içeriğinde, gıdada kul-
                   zordur.  Bu maddelerin adları ve formülleri-  lanılan  farklı  katkı  maddelerinin  özellikleri;
                   nin  yerine,  başlıca  gıda  katkı  sınıfını  tanı-  renklendiriciler,  koruyucular,  pH  düzenle-
                   mak daha kolaydır. Gıda katkı maddelerinin   yiciler,  tatlandırıcılar,  emülsiyonlaştırıcılar,
                   kısa gösterilişi Avrupa Birliği’nin (European   lezzet geliştiriciler, antioksidanlar, antibiyo-
                   Union) kodlama sistemine göre yapılır. Bu   tikler ve diğer katkı maddeleri E kodlarıyla
                   kodlama  sisteminde  her  katkı  maddesinin   beraber belirtilir. Hazır gıdalara katılan gıda
                   kodu,  European  kelimesinin  ilk  harfi  olan   katkı maddeleri ve E kodları Tablo 4.4’te ve-
                   “E” harfi ile başlar. E harfinden sonra üç ya   rilmiştir.

                 Tablo 4.4: Gıda Katkı Maddeleri ve E Kodları
                  Katkı Maddesi    Gıda Katkı Maddesi   Gıda Katkı Maddesinin
                                                                                         Örnek
                      Sınıfı          Kod Aralığı             Özellikleri
                                                       Gıdaya görünüm kazan-    E171 Titanyum dioksit
                 Renklendirici    E100-E181
                                                       dırmak
                                                                                E211 Sodyum benzoat
                 Koruyucular,                          Gıdanın oksitlenmesini
                 antioksidanlar                        önlemek, raf ömrünü
                                  E200-E385
                 ve pH düzen-                          uzatmak ve  pH değerini
                 leyiciler                             ayarlamak
                                                       Gıdada faz oluşmasını    E440 Pektinler
                 Emülsiyon-
                                  E400-E495            önlemek, akıcılığını ve
                 laştırıcılar
                                                       kıvamını ayarlamak
                 İncelticiler ve                                                E555 Potasyum
                                                       Gıdanın topaklaşmasını
                 topaklanma       E500-E599                                     alüminyum silikat
                                                       önlemek
                 önleyiciler
                 Lezzet                                                         E621 Monosodyum
                                  E620-E640            Gıdanın lezzetini arttırmak
                 arttırıcılar                                                   glutamat
                                                       Hayvan yemlerine         E713 Tilosin
                 Antibiyotikler   E700-E899            katılarak hayvanları
                                                       hastalıklardan korumak
                 Parlatıcı,                            Gıda görünümüne par-     E914 Oksitlenmiş
                 tatlandırıcı ve                       laklık vermek, gıdanın su   polietilen mumu
                                  E900-E1520
                 diğer gıda katkı                      kaybını önlemek ve tadını
                 maddeleri                             iyileştirmek


                                                                                               ’’







                196
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33