Page 32 - FL Kimya 10
P. 32

Tereyağı, hayvan iç yağı ve hidrojenle doyurularak elde edilen mar-
                                            garinler katı yağ türleridir (Görsel 4.56). Katı yağlarda doymuş yağ asidi
                                            oranı yüksek olduğundan vücut sıcaklığında da katı hâlde bulunurlar. Vü-
                                            cudun ihtiyacından fazla katı yağ kullanımı, yağın damarlarda birikmesine
                                            neden olur. Bunun sonucunda damar sertliği ve damar tıkanıklıkları mey-
                                            dana gelebilir.
                                               Kızartma işlemlerinde kullanılan sıvı yağlar, yüksek sıcaklıklarda tek-
                                            rar  tekrar  kullanılırsa  bozularak  oksidasyona  uğrar. Yağların  fiziksel  ve
                                            kimyasal yapılarında, besin ve tat özelliklerinde önemli değişmeler mey-
                                            dana gelir. Ayrıca kızartma işlemlerinde yüksek sıcaklıklarda trans yağlar
                                            oluşur.
                                               Yemeklik yağların kararlılığını artırmak için sıvı yağların hidrojenle do-
                                            yurulması ile margarinler elde edilir. Bu üretim esnasında, doğal olma-
                                            yan trans yağlar oluşur. Trans yağ oluşumu, yağın erime noktasını arttırır.
               Görsel 4.56: Margarin
                                            Trans yağlar kandaki kolesterol seviyesini yükseltip normal metabolik yağ
                                            dönüşümlerini engellediği için kalp-damar hastalıklarına neden olabilir.
                                               Doymuş yağ ve yağ asidi oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek
                                            olan yağların vücut için daha yararlı olduğu tıbbi araştırmalar sonucunda
                                            ispatlanmıştır. Yüksek  oranda  yağ  tüketildiğinde  kolesterol,  kalp-damar
                                            hastalıkları, diyabet, kanser ve felç gibi hastalıkların arttığı bilimsel araş-
                                            tırmalarla kanıtlanmıştır.



                                            4.2.3. Atık Yağların Yönetimi ile İlgili Proje


                                              Giriş
                                                Atık yağların ekotoksik etkisinden dolayı çevreye zararları vardır.
                                              Kullanılmış atık yağların toplanarak geri dönüşümü ile farklı ürünler
                                              elde edilir. Geri dönüşümü yapılan yağların hem çevreye zararı önlenir
                                              hem de bu yağlar ile ülke ekonomisine katkı sağlanır. Resmî verilere
                                              göre toplanması gereken kullanılmış atık yağların sadece %1’i topla-
                                              nabilmektedir. Toplanamayan yağlar çevreye atılınca çevre kirliliğine
                                              neden olur (Görsel 4.57). Bu nedenle kullanılmış bitkisel atık yağ top-
                  Görsel 4.57: Atık yağ
                                              lanması konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

                                              Projenin Amacı ve Kapsamı
                                                Teknolojinin gelişmesi, enerjiye olan ihtiyacı arttırmış; enerji ihtiya-
                                              cını karşılamak için de pahalı olan fosil yakıtlara alternatif, yenilenebilir
                                              enerji kaynaklarının kullanımını zorunlu hâle getirmiştir. Günümüzde
                                              en  önemli  yenilenebilir  enerji  kaynaklarından  birisi  biyodizeldir. Atık
                                              yağlar biyodizel üretiminde kullanılmaktadır. Atık yağların toplanarak
                                              biyodizele  dönüştürülmesiyle  ülkemizin  enerji  ihtiyacının  bir  kısmı
                                              karşılanacak ve bu durumun ekonomimize katkısı olacaktır. Bilimsel
                                              araştırmalarda, araştırma sonuçlarındaki verileri toplarken etik ilkelere
                                              uymak gerektiğini unutmayınız.

                                              Projenin Hedefleri
                                                Projenin  genel  hedefi,  kullanılmış  atık  yağların  toplanarak  çevre
                                              kirliliğine etkisinin azaltılması ve ekonomiye katkısının sağlanmasıdır.
                                              Aynı zamanda çevre ve insan sağlığı açısından kişileri bilgilendirip bi-
                                              linçlendirmeyi ve yerel yönetimlerle iş birliği yapmaktır.



                200
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37