Page 27 - Fen Lisesi Kimya 9 | 4. Ünite
P. 27

MADDENİN HÂLLERİ



                                                              o
                                      o
                   1 atm basınçta  110  C’deki su buharının −20  C’de buz olunca-
                ya  kadar  soğutulması  sırasındaki  sıcaklık-zaman    değişimi  Grafik
                4.10’daki gibidir.
                      Sıcaklık ( C)
                               o





                   110  Gaz
                   100       Gaz-sıvı  Sıvı




                                             Sıvı-katı
                     0                                       Zaman (t)
                             t    t        t      t  Katı  t
                             1     2        3     4      5
                    -20


                   Grafik 4.10: Su buharının soğuma grafiği


               4.7. Alıştırma

                                                 o
                                                                         o
                    Etil alkolün donma noktası −114  C, kaynama noktası ise 78  C’dir.
                                                         o
                                o
                  Buna göre −120  C’de bulunan etil alkolün 90  C’ye kadar ısıtılmasına
                  ait sıcaklık-zaman grafiğini çiziniz ve yorumlayınız.
                4.8. Alıştırma

                                             o
                       o
                    50  C’deki saf suyun, −10  C’ye kadar soğutulmasına ait sıcak-
                  lık-zaman grafiğini çiziniz ve yorumlayınız.
                2.1 Etkinlik


                Etkinliğin Adı: Saf Suyun Kaynama Sıcaklığı Tayini
                 Etkinliğin Amacı: Saf suyun kaynama sıcaklığını tayin etme
                 Etkinliğin Süresi: 40 dakika
                 Araç ve Gereçler
                ■ Beherglas 250 mL                     ■ Su
                ■ Termometre                           ■ İspirto ocağı
                ■ Sacayak                              ■ Tel kafes

                Uygulama Aşamaları
                1. Beherglasın yarısına kadar su doldurup ispirto ocağının üzerine koyunuz.
                2. Ocağı yakarak ısıtma işlemine başlayınız.
                3. Önceden beherglasa yerleştirilmiş termometreyi kontrol ederek sıcaklığı kaydediniz.
                4. Suyun yüzeyinden kabarcıklar çıkmaya başlayınca suyun sıcaklığını termometreden okuyunuz.
                5. Kaynama devam ederken birer dakika aralıkla beş kez termometredeki sıcaklığı kaydediniz.

                 Etkinliğin Değerlendirmesi
                 1- Su ısıtılırken sıcaklığı belli bir süre artar.
                 2- Daha sonra su sıcaklığının değişmediği görülür.
                 3-Değişmeyen bu sıcaklık, suyun o ortamdaki kaynama noktasıdır.





                                                                                                                  167
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32