Page 27 - Fen Lisesi Kimya 9 | 4. Ünite
P. 27
MADDENİN HÂLLERİ
o
o
1 atm basınçta 110 C’deki su buharının −20 C’de buz olunca-
ya kadar soğutulması sırasındaki sıcaklık-zaman değişimi Grafik
4.10’daki gibidir.
Sıcaklık ( C)
o
110 Gaz
100 Gaz-sıvı Sıvı
Sıvı-katı
0 Zaman (t)
t t t t Katı t
1 2 3 4 5
-20
Grafik 4.10: Su buharının soğuma grafiği
4.7. Alıştırma
o
o
Etil alkolün donma noktası −114 C, kaynama noktası ise 78 C’dir.
o
o
Buna göre −120 C’de bulunan etil alkolün 90 C’ye kadar ısıtılmasına
ait sıcaklık-zaman grafiğini çiziniz ve yorumlayınız.
4.8. Alıştırma
o
o
50 C’deki saf suyun, −10 C’ye kadar soğutulmasına ait sıcak-
lık-zaman grafiğini çiziniz ve yorumlayınız.
2.1 Etkinlik
Etkinliğin Adı: Saf Suyun Kaynama Sıcaklığı Tayini
Etkinliğin Amacı: Saf suyun kaynama sıcaklığını tayin etme
Etkinliğin Süresi: 40 dakika
Araç ve Gereçler
■ Beherglas 250 mL ■ Su
■ Termometre ■ İspirto ocağı
■ Sacayak ■ Tel kafes
Uygulama Aşamaları
1. Beherglasın yarısına kadar su doldurup ispirto ocağının üzerine koyunuz.
2. Ocağı yakarak ısıtma işlemine başlayınız.
3. Önceden beherglasa yerleştirilmiş termometreyi kontrol ederek sıcaklığı kaydediniz.
4. Suyun yüzeyinden kabarcıklar çıkmaya başlayınca suyun sıcaklığını termometreden okuyunuz.
5. Kaynama devam ederken birer dakika aralıkla beş kez termometredeki sıcaklığı kaydediniz.
Etkinliğin Değerlendirmesi
1- Su ısıtılırken sıcaklığı belli bir süre artar.
2- Daha sonra su sıcaklığının değişmediği görülür.
3-Değişmeyen bu sıcaklık, suyun o ortamdaki kaynama noktasıdır.
167