Page 164 - Biyoloji 10 - Kavram Öğretimi
P. 164
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
Kavram Öğretimi 80
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı BİYOLOJİ 10
3. ÜNİTE : EKOSİSTEM EKOLOJİSİ VE GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI > 10.3.2. Güncel Çevre Sorunları ve İnsan
Kavram : Su Ayak İzi
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi ve Tahmin Etme Becerisi
Çalışmanın Adı SUDA BIRAKILAN İZLER 20 dk.
Çalışmanın Amacı Su ayak izini kavrayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Karlı ve ya toprak bir yolda yürüdüğümüzde arkamızda ayak izlerimizi bırakırız. Bakış acımışı biraz
genişlettiğimizde içinde bulunduğumuz tüm faaliyetler; yemek yememiz, araç kullanmamız, giydiğimiz
kıyafetler, içtiğimiz bir fincan kahve ya da akşam yediğimiz güzel bir yemek de arkamızda iz bırakan
faaliyetlerdir. Çünkü bu ve bunun gibi tüm faaliyetler için çok miktarda su
tüketilmektedir. Tüketilen bu yüksek miktardaki su da tıpkı ayak izlerimiz
gibi çevremizi etkiler.
Örneğin 1 bardak süt (250ml) için 225 litre su, 1 kilo tavuk eti için 4325
litre su, 1 kilo sığır eti için 15.500 litre su, 1 kilo çikolata üretimi için
20.000 litre su, 1 kilo ekmek için 1000 litre ve 1 fincan kahvenin üretilmesi
için 130 litre suya ihtiyaç vardır. Türkiye’de günde kişi başı içme ve
kullanma suyu miktarı yaklaşık 216 litredir. Mal ve hizmetler aracılığıyla
kullanılan kişi başı su miktarı da yaklaşık 5400 litredir.
Buradaki verilerden de görüldüğü gibi yalnızca üretici veya tüketici olarak
kullandığımız suyun değil aynı zamanda dolaylı yollardan tükettiğimiz
suyun miktarı da oldukça yüksektir. Fakat günlük hayatımızda
yapabileceğimiz ufak değişiklikler, tüketilen içilebilir su miktarını azaltacak
ve dünyamızı daha yaşanabilir bir hâle getirecektir. Bu sayede dünyada
bıraktığımız su ayak izimiz de azalacaktır.
Görsel 1: Su ayak izi
1 KG PORTAKAL 1 KG BİFTEK
1 TİŞÖRT 1 KG KAKAO
1 KOT PANTOLON 1 KG KAHVE
Görsel 2: Nesneler ve kullanımları için gereken su tüketimi miktarı
161