Page 54 - Coğfraya 10 Kavram Öğretimi Kitabı
P. 54

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                      Kavram Öğretimi 26
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                   COĞRAFYA 10
            1. ÜNİTE     : DOĞAL SİSTEMLER > 1.4. Bitkiler > 1.4.1. Dünya’da Bitkiler
            Kavram       : Maki, Garig, Psödomaki
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Coğrafi Sorgulama Becerisi

             Çalışmanın Adı                          FAYDALI ÇALILAR                                30 dk.
             Çalışmanın Amacı  Maki, garig ve psödomaki kavramlarını tanımlayabilme.


            Yönerge:    Aşağıdaki metinlerden ve görsellerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.

            Keçiboynuzu  (Ceratonia  Siliqua):  Doğanın  mucizelerinden  biri  olan  keçiboynuzu  odun  kömürü  ve
            baston yapımında kullanılır. Kabuğundan deri tabaklamada yararlanılırken meyvesi doğrudan tüketilebi-
            lir. Ayrıca meyvesinin pekmezi ve unu çıkarılabilir. İlaç, kozmetik ve hayvan yemi sektöründe kullanılan
            ürün, antioksidan ve antialerjiktir. Koroner kalp hastalıklarını önler, kolesterolü düşürür, şekeri dengeler.
            İshal  ve  öksürük  tedavisinde  (harnup  pekmezi)  kullanılır.  Akdeniz  ikliminin  hüküm  sürdüğü  yerlerde
            doğal olarak yetişen, meyveleri yenebilen, boyları 4-5 metreye kadar ulaşabilen çalı ya da bodur ağaç
            formasyonundaki maki türlerinden biridir. Türkiye, İtalya, İspanya, Suriye, Lübnan, Yemen, Tunus ve
            Libya gibi ülkelerde yetişmektedir.

















            Görsel 1: Keçiboynuzu                         Görsel 2: Keçiboynuzu bitkisi


            Lavanta (Lavandula Angustifolia): Lavanta, muhteşem rengi ve içimizi açan görüntüsü ile dikkat çe-
            ken, son yılların en gözde bitkilerindendir. Uçucu, antiseptik ve antimikrobiyal yağ içeren, mor renkli
            çiçekleri vardır. Çiçekleri kesilip kurutularak koku endüstrisinde kullanılır. Aromatik yağı kronik burun
            akıntısı, toz alerjisi ve iltihaplı eklem romatizması tedavisinde kullanılır. Sabun üretiminde kullanılabilen
            bitki ağrı kesici, sakinleştirici ve uykusuzluk giderici olarak da bilinir. Akdeniz iklim bölgelerinde genellik-
            le makilerin tahrip olduğu alanlarda doğal olarak yetişmesinin yanı sıra günde 6-8 saat güneş alabilen,
            sıcak ve orta derecede kurak, yumuşak kışların ve güneşli yazların görüldüğü yerlerde yetiştirilebilen,
            nane, adaçayı, biberiye ve fesleğen gibi türlerle aynı familyadan bir garig türüdür. Ortalama 60 cm
            yüksekliğinde, yarı çalımsı, hoş kokulu, çiçekli bir bitkidir. Türkiye, İtalya, ispanya gibi ülkelerde lavanta
            yetiştirmek bir gelenek hâline gelmiştir. Son yıllarda ABD, Kanada, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda
            gibi ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır.
















            Görsel 3: Lavanta yağı                        Görsel 4: Lavanta bitkisi




                                                                                                    51
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59